HÍREK  2017. augusztus 15.      1,216
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Nemzetközi roma tábor Káptalanfüreden

Több mint félszáz rászoruló, többségében roma diák töltötte az elmúlt hetet a kerületi önkormányzat káptalanfüredi üdülőjében. A Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett táborban idén először külföldi – Romániából és Macedóniából érkezett – fiatalok is részt vettek, akik a kispesti gyerekekkel közösen, szakemberek vezetésével ismerkedtek a média világával.

Nemzetközi roma tábor Káptalanfüreden
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Első alkalommal vettek részt külföldi diákok a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat hagyományos nyári táborában, ahol 27 hátrányos helyzetű kispesti, 19 romániai és 17 macedóniai fiatal töltötte a vakációt augusztus második hetében. A táborozókat Vinczek György alpolgármester, Ikladiné dr. Petres Veronika, a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda vezetője, Kállai Szilvia, az önkormányzat romaügyi referense és Nagy Sándor sportreferens is meglátogatta.

A nemzetközi – egyúttal idén először tematikus – táborban részt vevő 12-16 éves gyerekek nyolc napon keresztül szakemberek segítségével mélyültek el a média világában, s egyebek mellett a nyomtatott és elektronikus sajtóval, a plakát-, fotó- és videókészítés rejtelmeivel ismerkedtek – tudtuk meg Balogh Elektől, a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől. A diákok által alakított csoportokban minden nemzet képviseltette magát, a kommunikációt a roma és az angol nyelvtudás könnyítette. A táborlakók délelőttönként előadásokon és beszélgetéseken vettek részt, délutánonként pedig tematikus foglalkozásokon és gyakorlatokon tehették próbára tudásukat és kreativitásukat. Emellett a szervezők igyekeztek mindenki számára izgalmas programokat biztosítani: szabadidős elfoglaltságok és sportesemények, nemzetiségi ételkóstolók, valamint kirándulások és esti kulturális, zenés-táncos műsorok gondoskodtak a jó hangulatról.

A kispesti gyerekek idén is térítésmentesen üdülhettek az önkormányzat jóvoltából. A tábort az Erasmus+, az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja és a kispesti Közös Esély Egyesület támogatta.