HÍREK  2017. augusztus 11.      2,300
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Interaktív programok a nyári napközis táborban

Augusztusban az Eötvös iskolában gondoskodik az önkormányzat a kispesti általános iskolás gyerekek szünidős programjairól. Az autóbuszos kirándulások és a rendszeres uszodalátogatás mellett az interaktív programok is elnyerték a táborozó diákok tetszését.

Interaktív programok a nyári napközis táborban
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Hetente átlagosan 90-100, főként rászoruló kispesti általános iskolás gyereknek biztosít szünidős programokat az önkormányzat a nyári napközis táborban, amelynek öt héten át a Vass iskola, majd – az ottani tálalókonyha felújítása miatt – négy héten keresztül, augusztus 25-ig az Eötvös iskola biztosít helyet. Vinczek György alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft.-vel kötött megállapodás értelmében augusztusban kinyitott az Eötvös iskola tálalókonyhája, ahol helyben készül a meleg étel, és a szolgáltató igyekszik teljesíteni a pedagógusok és a gyerekek kéréseit. Az önkormányzat kiemelten figyel az ételek minőségére, a nagy melegben a folyadékbevitelre és a gyümölcsfogyasztásra, így a Pensio Kft. ételadagjai mellé plusz gyümölcsadagot biztosít a gyerekeknek.

Dékán Zsuzsa szabadidő-szervezőtől megtudtuk, a csütörtökönkénti autóbuszos kirándulások során a budaörsi Kids Fusion Élményközpontba, az esztergomi Duna Múzeumba, a gárdonyi rönkvárhoz és a Gárdonyi Géza Emlékházhoz, a dorogi Palatinus Tófürdőbe, a nőtincsi Seholsziget Élményparkba, a szigetmonostori Klíma Parkba, a veresegyházi Medveparkba és a dinnyési Várparkba juthattak el a gyerekek, akik legutóbb a Velencei-tóhoz utaztak. A budapesti kirándulási programban egyebek mellett szerepelt az Állatkert, a Csodák Palotája, a Tarzan Park, a Parlament és az Országgyűlési Múzeum, az Eleven Park, valamint a vizes VB úszóselejtezőinek megtekintése. Népszerű programnak bizonyult a dunai hajózás és a Csokimúzeum, többször is ellátogattak a 3D Interaktív Galériába, emellett minden nap 40 fős csoportok mennek a Kispesti Uszodába.

A táborozók ezen a héten újabb izgalmas programon vehettek részt: sokan itt próbálhatták ki először a forradalmian új technológiának számító szabadkézi háromdimenziós nyomtatást, amelynek rejtelmeibe Szabó Tamás, a Blueprint 3D Bt. ügyvezetője vezette be a gyerekeket. A 3D nyomtató háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből, vékony rétegek lerakásával. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípuskészítés és a hobbiszintű használat, de később ipari és orvosi alkalmazására is lehetőség nyílhat. A technológia szabadkézi változatát jelentő, egyszerűen használható 3D nyomtatótollba természetbarát alapanyagból készült műanyagot kell beletölteni, ezt 200 Celsius-fokra melegíti, nyomtatáskor pedig néhány másodperc alatt lehűl és megszilárdul. A nyomtatótoll segítségével a gyerekek kétdimenziós sablonokat – például szemüvegkeretet és különböző mintákat – varázsoltak háromdimenzióssá több mint tízféle színből, és az így előállított tárgyakat haza is vihették. A tábor eredeti logóját, a „kispesti kóficokat” megrajzoló Hermann Timi nyomtatótollal elkészítette az ábra háromdimenziós változatát is.