HÍREK  2017. augusztus 12.      1,193
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elbúcsúztatták dr. Sebestyén Pétert

Dr. Sebestyén Péter hamvait szombaton a Wekerletelepi Munkás Szent József Plébániatemplom urnatemetőjében, az érte bemutatott szentmisét követően helyezték örök nyugalomra. Az önkormányzat nevében Vinczek György alpolgármester búcsúzott, az urnatemetőben Burány Sándor országgyűlési képviselő emlékezett meg Kispest Díszpolgáráról, aki életének 89. évében, 2017. július 25-én hunyt el. Dr. Sebestyén Pétert az önkormányzat saját halottjának tekinti.

Elbúcsúztatták dr. Sebestyén Pétert
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

01sebestyen-peter1708„Az emlékek arra valók, hogy az emberek osztozzanak rajta.
Ha nincsenek emlékeid, olyan, mintha soha nem is léteztél volna…”

Az önkormányzat nevében Vinczek György alpolgármester búcsúzott dr. Sebestyén Pétertől.

„Tisztelt Gyászoló Család, Barátok, Ismerősök!

Dr. Sebestyén Péter földi életében sok emléket hagyott ránk, sok közös élményt élhettünk át vele együtt. Így hát sokáig tudunk emlékezni RÁ.

Az élet úgy hozta, hogy a búcsúztatóm egy elmaradt beszélgetés pótlása. Már régóta ígértem, hogy találkozunk. Éreztük, van mit, van mit megbeszélnünk. Hiszen több mint 25 éven át kötött össze a sors. Most lelkiismeret-furdalással küszködve üzenhetek Neked. Most csak én beszélhetek, beszélhetek arról, hogy Te mit jelentettél. Nekem és azoknak, akik életed szakaszait végigélték közelben, távolban.

Mikor megismertelek, már nyugdíjas voltál. Sikeres szakmai életpályával, több diplomával, államilag is elismert kutatói munkával, nagy beruházásokban végzett sikeres munkával. Tőled tanulhattam meg, mit jelent az értékelemzés, és miért fontos ez akár az önkormányzatban is. Nagy öröm volt számomra is, mikor 1992-ben egy időközi választáson bekerültél a kispesti képviselő-testületbe, másodikként a szocialista pártból. Az akkori üzeneted a szórólapodon az volt, hogy fő célod az önkormányzati munkában a hatékony, szervezett munka,az eredményes gazdálkodás, a megalapozott döntések, a kompromisszumok elősegítése és az alkotó bírálat.

Ehhez tartottad is magad. Mert Te egy úriember voltál, aki tartja szavát, aki megbízható, együttműködésre kész higgadt, nyugodt ember, aki tudását a köz javára használta fel.

Én Tőled tanultam meg a költségvetés-készítés alapjait, Tőled vehettem példát arról, hogy a legnehezebb pillanatban is lehet megoldást találni, hogy milyen fontosak az emberi kapcsolatok, és az hogy életünk végéig tanulni kell, mert csak ez alapozhatja meg a sikeres munkát. Az élet megadta nekem az a lehetőséget: 1998-től együtt lehettem képviselő Veled és olyan társaiddal, akik már fentről figyelnek minket: dr. Sólyom Antal, dr. Kovács Ignác.

Ti voltatok, akik példát mutattatok arra, hogy érdemes egyéniségnek lenni, bátran vállalni az önálló gondolatokat, érvelni, vitatkozni, és ezt türelemmel, kitartással csinálni.

Ebben a csapatban Te voltál a csapatvezető, a frakcióvezető, akinek persze nem volt mindig könnyű dolga.

A közéleti munkádon kívül sok minden érdekelt, sok hobbid volt. Számomra emlékezetes a helytörténet iránti vonzalmad, mikor is nagyon aktív tagja voltál a Kolónia Kispest Helytörténeti Alapítványnak. Visszasírhatjuk azt az időszakot: mennyi szép program valósulhatott meg abban az időszakban!

2002-ben lettél díszpolgár, jó társaságban: Haraszty Édeskével…Osztozhattuk örömödben, mert erre nagyon büszke voltál..

Az is emlékezetes marad számomra, hogy 86 évesen hozzákezdtél a Britannica Hungarica Nagylexikon kiolvasásához. 26 kötet, nem tagadtad meg magad!!!

A baloldaliság, a szociáldemokrata hagyományok ápolása és terjesztése bensődből fakadt. Hitvallásod példázatáért kedvenc költődtől idézek két szakaszt – szabadon, ahogy talán Te is szeretnéd.

József Attila Levegőt című verse

„Óh, én nem igy képzeltem el a rendet.
Lelkem nem ily honos.
Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ és vidul, ha toroz.

Az én vezérem bensőmből vezérel
Emberek, nem vadak
elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel,
nem kartoték-adat.
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiad”

Doktor úr, kedves Sebi, Drága Barátom, Péter, búcsúzom Tőled, és ne haragudj, hogy nem szólhattál közbe, pedig biztos megtetted volna .

Búcsúzik tőled a jelenlévő gyülekezet és Kispest városa. Isten áldjon!”