HÍREK  2017. június 12.      1,497
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Jubileumi Városünnep a hétvégén

Kettős jubileumot ünnepeltek idén a kispestiek: Kispest várossá válásának (1922) 95. évfordulóját, illetve tíz évvel ezelőtt rendezték az első Városünnepet.

Gábor Ilonától, a KMO igazgatójától megtudtuk, a kétnapos esemény jól tükrözte a korábbi évek hagyományait, hangulatát. A rendezvény főszervezője elmondta azt is, hogy a fellépők közül sokan nem először jártak Kispesten. A színpadi programok szombaton inkább a fiatalabb korosztálynak szóltak, ezért is bízták a szombati műsor vezetését Tassonyi Balázsra, a Budapesti Operettszínház stúdiójának növendékére, míg vasárnap Kovács Áron kalauzolta a nézőket a különböző programok között.

Jubileumi Városünnep a hétvégén
A képre kattintva galéria nyílik. (49 kép)

Az Obsitos Fúvószenekar zenés utazásával indult a program szombat délben: nyitott retrobuszon zenélve járták be a kerületet a fúvósok, és hívták ünnepelni a kispestieket.

Az Ady Endre út lezárt részén, a Kisfaludy utcától a szakrendelőig, számos érdekesség várta a látogatókat: beállt egy muzeális tűzoltóautó és egy autószimulátor, újra volt hintayo, a bátrak a Templom téren felállított mászófalon próbálhatták ki ügyességüket, a gyerekek többek között logikai-, környezettudatos-, illetve óriás játékokkal játszhattak. A Radó Rally-Suli jóvoltából beleülhettek abba az autóba is, amellyel az alig kilenc esztendős Bardócz Milán, a suli legifjabb versenyzője sikert sikerre halmoz.

A Nagy Balogh János Kiállítóterem idén is különleges kiállítás kínált az érdeklődőknek és „alkotóknak”. Rajzoljuk meg, alkossuk meg együtt Kispestet! címmel interaktív mesekönyv-illusztrátor kiállítás nyílt: Kőszeghy Csilla mesekönyv-illusztrátor és író, illetve Papp Kata illusztrátor tárlatának középpontjában a város, a városi közlekedés, a közterek használata a fő téma. Ebben segít Bumburi és Otto (egy kiskutya és egy kisfiú), akik kedves bájjal tanítanak eligazodni a városi lét forgatagának útvesztőjében, barátokra lelni és haza találni. A tárlat két napon át rajzolásra invitálta a gyerekeket és felnőtteket, a két grafikus-illusztrátor segítségével lehetett tovább „építeni” a kiállítást: az elkészült rajzok a tárlat részei lettek, így egy közös kiállítás jött létre, benne egy élettel teli Kispest térképpel. A Nagy Balogh János Kiállítóterem megtelt saját történetekkel a kerületről, lakókörnyezetről, a kedvenc játszótérről, parkról, utcákról, a saját házról és kertről, közlekedési eszközről és mindenről, ami csak előfordulhat Kispesten.

A színpadi programok főképp a fiatalokhoz szóltak. „Felfrissített” retró slágerekkel (Máté Péter, P. Mobil, Edda Művek, Hungária, Tankcsapda) és saját dalokkal indított a Jump Rock Band, majd rövid esőszünetet követően a Muzsnyai Márti vezette Half Note City folytatta a koncertek sorát. A ceglédi rock ’n’ roll banda, a Fatal Error ezúttal is robbanásszerű előadást produkált. A folytatásban előbb a soul/funk/hip-hop hagyományokon alapuló zenét játszó, kísérletező Maszkura és a tücsökraj adott koncertet, majd a nap zárásaként az Ocho Macho lépett színpadra.  A Kőszegen alakult csapat a reggae, a ska, a punk és a latin keveredéséből született, általuk „huppogásnak” nevezett stílusú zenével varázsolta el a közönséget.

Jubileumi Városünnep a hétvégén
A képre kattintva galéria nyílik. (72 kép)

A vasárnapi koncertek sorát a Liszt Ferenc-díjas énekesnő, Szalóki Ági műsora nyitotta, majd a Mágnes Színház, a Mustáng SE, az Etude Dance Stúdió és az Art’s Ok Táncszínház fiatal tehetségei mutatkoztak be. Koradélután lépett a színpadra a fiatal szolnoki zenészekből álló, sajátos mediterrán hatásokat tükröző dallamos pop-reggae-rock zenét játszó Cozombolis. A papa ne félts! című dalával 13 évesen népszerűvé vált Veres Mónika Nika énekesnő műsora után a Roy és Ádám trió adott rövid koncertet. A mostanában színészi tehetségét is csillogtató Gallusz Nikit Kökény Attila követte a színpadon. Kökény Attila nem először jár Kispesten, szívesen jön, hiszen a szomszéd kerületben él, de gyerekként is sokat járt át ide. Koncertjének hangulata jól előkészítette a sokak által nagyon várt, többféle műfajban is otthonosan mozgó Irie Maffia fellépését. A népszerű banda zenei stílusát főként a reggae és a dance-hall műfajok jellemzik, amelyet hip-hop, funk és rock elemekkel ötvöznek. A hatás nem is maradt el, fergeteges hangulatot varázsoltak a színpadra és a nézőtérre egyaránt. A vasárnapi rendezvény csúcspontja a csikidam stílusban (dallamos latin-amerikai muzsika, a funky és a keményebb rockos ritmusok találkozása) játszó, kiváló show-val mindenkit elkápráztató R-Go koncert volt.

Az eseményre kilátogató Gajda Péter polgármester, Hiller István (országgyűlés alelnöke) és Burány Sándor országgyűlési képviselők rövid köszöntőikben köszönetet mondtak a KMO munkatársainak a szervezésért, a nagyszerű programokért, hiszen a zene és a buli remek lehetőség a közös együttlétre, a generációk találkozására.  A kétnapos programsorozat a hagyományoknak megfelelően tűzijátékkal zárult.