HÍREK  2017. április 23.      4,558
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

(Mi)csoda éjszaka volt!

A teljes szakgimnáziumi képzési palettán kívül megannyi érdekes és hasznos dolgot is megismerhettek az érdeklődők a Semmelweis középiskola péntek esti szakmai napján. A kispesti intézmény második alkalommal csatlakozott a szakképző iskolák mindenki számára nyitott országos programjához, a Szakmák Éjszakájához.

(Mi)csoda éjszaka volt!
A képre kattintva galéria nyílik. (27 kép)

„Egy éjszaka, amikor bármi lehetsz! Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!” – ezzel a mottóval hirdette programjait az országos rendezvénysorozat pénteken. A Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskolájában az intézmény három – egészségügyi, környezetvédelmi és szociális – szakmacsoportja mutatkozott be az általános iskolásoknak, szüleiknek, illetve az OKJ-s képzések iránt érdeklődő felnőtteknek. Tucatnyi „élményállomáson” interaktív módon mutatták be diákok és tanárok az iskolában elsajátítható gyakorlati ismereteket a látogatóknak.

 Az egészségügyi szakmacsoport termeiben ki is próbálhatták például ambu babán az újraélesztést, a vérvételt („Véres éjszaka”), az injekció beadását („Szúrj bátran!”), az EKG-t („Mi nyomja a szíved?”), idegentest eltávolítását („Gyors gondolat – biztos mozdulat”) és még relaxálhattak is a gyógyteázóban („Fűben, fában orvosság”).

A környezetvédelmi szakmacsoport laborjai látványos és érdekes kémiai kísérletekkel csalogatták a kíváncsiakat: kígyó nőtt a cukros-szódabikarbónás elegyből („Állati jó lesz”), titkosírás készült („Nyomozz velünk! James Bond kerestetik!”), lángot festettek citrom- és narancshéjjal, valamint kémiai anyagokkal („Színezd újra!”), volt kísérletezés jóddal („Jó/d/ból is megárt a sok!”), és a kémiai áramvezetés, mint „Rázós futam” is kínált látható és hallható érdekességeket.

A szociális szakmacsoport ugyancsak izgalmas színházzá vált: szerepjátékba és az önismereti csoport kommunikációs gyakorlatába („Ismerd meg önmagad!”) pillanthattak bele az érdeklődők.

Az összes nálunk tanulható szakmát, amelyek hiányszakmák, bemutatjuk ilyenkor, szeretnénk népszerűsíteni ezeket, hogy a látogatók beleláthassanak, megismerhessék és kipróbálhassák, hogyan zajlanak a gyakorlatban is – mondta el lapunknak a szakgimnázium igazgatója. Pintér Károlyné hangsúlyozta, nem csupán általános iskolás diáktoborzásról szól a jó hangulatú szakmai nap, hiszen akár a szülők is találhatnak számukra érdekes OKJ-s szakképzéseket, és még a mindennapokban, például a háztartási balesetek ellátásakor is jól jöhetnek alapvető egészségügyi ismeretek.