HÍREK  2017. április 21.      4,648
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Köszöntötték a kisgyermekgondozókat

Idén is a Csillagfény bölcsődében rendezték meg a Bölcsődék napját. A szakmai nappal egybekötött ünnepségen adták át az önkormányzat által alapított Bölcsődés gyermekekért végzett kimagasló munkáért elismerést Litzler Ildikónak, a Gyöngyszem bölcsőde munkatársának, míg a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kispesti alapszervezetének köszönetét és ajándékát Binder Erika, a Harangvirág bölcsőde kisgyermekgondozója kapta.

Köszöntötték a kisgyermekgondozókat
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Brinza Istvánné, az Egyesített Bölcsődék vezetője most is emlékeztetett arra, hogy a Pesti Első Bölcsődei Egylet jóvoltából az ország és Budapest első bölcsődéjét 165 évvel ezelőtt a Kalap utcában, az első kispestit pedig hetven évvel ezelőtt, 1947-ben nyitották meg. A hetvenes években 12 tanácsi és két üzemi intézmény működött mintegy 740 férőhellyel, míg a ’90-es években már csak hat bölcsődében alig 360 kisgyermek gondozását végezték. 2010-től, a törvényi változásoknak és a nők munkaerőpiacra való visszatérések segítése miatt a hat önkormányzati bölcsödében ma már 480 gyermek ellátásáról gondoskodnak. Brinza Istvánné tájékoztatása szerint idén április közepéig lezajlottak a beiratkozások, és hosszú idők óta most fordult elő először, hogy még maradtak férőhelyek a kerületi bölcsődékben szeptemberre is.  

Az önkormányzat nevében Vinczek György alpolgármester köszöntötte a jelenlévő kerületi intézményvezetőket, az óvodák és a bölcsődék képviselőit, majd személyes hangú, idézetekkel kiegészített beszédében arról az őszinte bizalomról mesélt, amely ahhoz kell, hogy a szülők legféltettebb kincsüket, a gyereküket rábízzák egy „idegenre”. Az alpolgármester hangsúlyozta, az önkormányzat tudja, hogy a szociális ágazatban dolgozók nehéz körülmények között, csekély anyagiakért dolgoznak, ezért lehetőségeikhez mérten igyekszik támogatni munkájukat.  

Ehhez a gondolathoz kapcsolódóan Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnöke kiemelte: az elmúlt időszakban megkezdődött a bölcsődei intézményhálózat átalakulása, hiszen a 2017 januárjától érvényes jogszabály szerint mini, családi és munkahelyi bölcsődék kialakítására is van lehetőség. A szakszervezeti vezető a kisgyermeknevelők munkakörülményeiről és javadalmazásáról elmondta: komoly és régóta tartó küzdelmek árán sikerült elérniük, hogy rendezték a gyermekcsoportokat kiszolgáló munkatársak bérét is. Igaz, ez a most kialakított háromféle bérrendszer bonyolult, intézményeken belül nehezen követhető, betartható, ezért a szakszervezet tovább tárgyal ennek egyszerűsítéséért – tette hozzá. Szűcs Viktória kiemelte azt is, hogy Kispesten erős a szakszervezet, ennek is köszönhető, hogy a kispesti önkormányzat a korábban csak adható munkaruha-, védőruha-támogatást eddig is adta, és egy picit most még meg is emelte.

A kerületi bölcsődékben dolgozók és a szakszervezeti tagok nevében ez alkalommal Brinza Istvánné búcsúzott el a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kispesti alapszervezete eddigi titkárától, Anódi Sikter Évától és gazdasági vezetőjétől, Szétag-Thész Dorottyától (mindketten a Wekerlei Tipegők bölcsődében dolgoznak), helyükre a tagság Gulyásné Nagy Anitát és Scheiringné Langó Erzsébetet (mindketten a Bokréta bölcsőde dolgozói) választotta meg.

A nap második felében szakmai napot tartottak az ágazatban dolgozóknak, amelyen dr. Bicsak Ágnes, Mikó Eszter, Perlekiné Valentyin Ildikó, valamint dr. Pécsi Rita előadásait hallgathatták meg a résztvevők.