HÍREK  2017. március 20.      1,659
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Wekerlei gazdaságfejlesztés - folytatódik a projekt

A wekerlei gazdaságfejlesztési projekt harmadik workshopját tartották szombaton a Wekerlei Kultúrházban. Ezúttal Vinczek György alpolgármester és Ferenczi István önkormányzati képviselő vett részt a műhelymunkában az önkormányzat részéről. Május-június folyamán 4. alkalommal találkoznak majd kutatók, szakemberek és a helyiek, civilszervezetek, lakosok és vállalkozók. Az uniós támogatású tervezési folyamat célja wekerlei gazdaságfejlesztési koncepció kidolgozása a helyiek részvételével.

Wekerlei gazdaságfejlesztés - folytatódik a projekt
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Az első műhelymegbeszélésen, januárban elindult a folyamat, megtörtént a helyzetfelmérés, a másodikon, februárban megbeszélték a víziókat, azt, hogy milyen lenne az ideális Wekerletelep-kép, minek kellene megváltoznia. Már a két találkozó közötti időben és a második, február 18-i workshop után is az Átalakuló Wekerle folyamatosan szervezett programokat a témában (pl. wekerletelepi üres telkek és terek túrája, utcaszerkezet elkészítése, társadalmi vállalkozások, közösségi finanszírozás).

A közös munka eredményeként négy társadalmi vállalkozás pályázatot nyújtottak be Wekerléről. Egyet a garázsvásár és a bolhapiac fejlesztésére, a Wekerlei Társaskör kettőt turizmusfejlesztésre és építészeti gondnokság létrehozására és az Átalakuló Wekerle egyet közösségfejlesztésre – tudtuk meg Pataki György projektfelelőstől, aki hangsúlyozta, ezek az eredmények nem lettek volna a folyamat nélkül. A Corvinus Egyetem docense pozitívumként beszélt a közösség és a kapcsolatok – civilek, vállalkozók, önkormányzat – erősödéséről, a közös témákról kialakult diskurzusról, az aktivitásról. A kutató elmondta, tovább folytatódik a munka, a május-júniusra tervezett 4. workshop nyitott lesz olyan közösségek felé, amelyek már túl vannak hasonló projekten, és olyan átadható tudással bírnak, amelyet akár Kispest más részein is alkalmazni lehet.

Az európai uniós támogatású FoTRRIS-projekt (http://fotrris-h2020.eu/a-projekt/) célja, bevonni civileket és a helyieket a kutatás és az innováció rendszerébe, ezzel hatékony és hatásos módszereket kínálni a kutatóknak, a civileknek, a vállalkozásoknak és a döntéshozóknak a globális kihívások megoldására. Öt országban folyik munka: Magyarországon a wekerlei gazdaságfejlesztés, Ausztriában, Graz környékén az élelmiszerstratégia, Belgiumban az anyaghasználat, Olaszországban a megújuló energia, Spanyolországban a menekültkérdés és a fogyatékkal élő nők helyzete áll a középpontban. A helyiek részvétele mindegyik esetben kiemelt eleme a kutatási folyamatnak.

A wekerlei projektet többek között az Átalakuló Wekerle honlapján (wekerle.atalakulo.hu) és a projekt facebook-oldalán (www.facebook.com/wekerleihgf) követhetik nyomon az érdeklődők.  Aki szeretne részt venni benne, az atalakulo.wekerle@gmail.hu e-mail címen jelentkezhet.