HÍREK  2017. február 23.      1,488
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Élelmiszerbanki segítség a rászorulóknak

A Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum pályázat útján elnyert lehetőségének köszönhetően olyan napi élelmiszerekhez juthatnak hozzá a rászoruló kispesti családok, amelyek a nagy üzletláncok számára már feleslegessé váltak. Naponta változó mennyiségben, 50-300 kiló élelmiszert oszthatnak majd szét. A programot 3 millió forinttal támogatja az önkormányzat.

Élelmiszerbanki segítség a rászorulóknak
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Hetente öt alkalommal – hétfőn a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat Eötvös utcai székházában, kedden és szerdán a Közpark Nonprofit Kft. Bercsényi utcai telephelyén, csütörtökön a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum Táncsics utcai intézményében, pénteken pedig a Forrásházban – osztják azokat az élelmiszercsomagokat, amelyeket a Szolgáltató Centrum a Kőbánya-Kispesti Tescóból kap a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közvetítésével. Ezek az áruk élelmiszermentésből származnak, vagyis az áruházláncok feleslegessé vált áruit kapják meg a pályázók – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől, aki a program városházi támogatójával, Vinczek György alpolgármesterrel és Teknős Ferenc önkormányzati képviselővel ellátogatott a mai élelmiszerosztásra. A polgármester elmondta: a program keretében, amelyet az önkormányzat 3 millió forinttal támogat, amely elsősorban a higiénikus, élelmiszer-biztonsági előírásoknak is megfelelő csomagok összeállításához szükséges, általában 60 csomag készül naponta, de ha több áru érkezik, akkor ennek száma elérheti akár a 90-t is. A szerződésben foglaltak szerint egy-egy családnak 5-5 kilós adomány juthat.

 A program koordinációjában óriási szerepet vállaló a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum vezetője, Vighné Vincze Erzsébet tájékoztatása szerint ez a munka komoly feladatot ró az öt helyszínen dolgozó szakemberekre, mert amikor az intézményekbe megérkezik az áru, akkor ők válogatják szét és készítenek csomagokat belőlük. Naponta változó mennyiségben, 50-300 kiló között érkeznek az élelmiszeradományok, amelyek típusa (zöldség, pékáru, tojás, gyümölcs) változó, ám a minősége mindig kifogástalan. Az elosztáshoz a családgondozók választják ki a rászorultakat, akik délelőtt 10 órától mehetnek a csomagjaikért. Az önkormányzat segítsége elengedhetetlen, mert az a folyamat, míg a nagytételben megérkező élelmiszerekből kisebb csomagok lesznek, naponta 11 - 12 ezer forintnyi költséget jelent, ám a kapott élelmiszerek értéke minimum 100-150 ezer forint - hangsúlyozta a Centrum vezetője.