HÍREK  2017. február 20.      2,004
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Folytatódik a wekerlei gazdaságfejlesztési projekt

Második állomásához érkezett a wekerlei gazdaságfejlesztési koncepció kidolgozására indított uniós támogatású tervezési folyamat szombaton. Az önkormányzat részéről Vinczek György alpolgármester, Ferenczi István, Ékes Gábor és Lazányi Ferenc képviselők vettek részt a műhelymunkában.

Folytatódik a wekerlei gazdaságfejlesztési projekt
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

A január 14-én tartott első workshop elindította a folyamatot, megtörtént a helyzetfelmérés és elkezdődött a munka.
Február 4-én „Újratöltve” címmel – wekerletelepi üres telkek és terek túráját tartották. „Jó volt együtt megnézni ezeket a rejtett kincseket, de fontos látni, hogy sosem csak a helyiségek hiánya volt az akadály. Többet kellene tudni a finanszírozási lehetőségekről is. Ezért a közeljövőben még visszatérünk erre, hogy mit is jelent a közösségi finanszírozás, és milyen modelljei léteznek, amik lehetővé tennék a helyiek számára, hogy saját erőforrásaikból saját infrastruktúrát fejlesszenek.” (http://kozossegek.atalakulo.hu/ujratoltve-ures-telkek-es-terek-tura-wekerletelepen).
Február 9-én „Filc és fröccs” est következett: „A ‘Filc és fröccs’ est célja az volt, hogy Wekerle labirintushoz hasonló utca szerkezetének egy leegyszerűsített - mégis élethű - változatát varázsoljuk a vászonra, hogy ezzel teremtsünk hátteret a helyi gazdaság elemeinek. Ezek lehetnek konkrét üzlethelyiségek vagy szolgáltatások, mint a suszter, a sarki boltok, vagy maga a piac. Emellett a civil szervezetek is felkerültek a térképre, mint például a Wekerle társaskör egyesület. Hiszen ha elfogadjuk, hogy a gazdaság többről szól a pénz mozgásánál, akkor a WTE az ajándék-gazdaság egy jelentős szereplője: önkenteseik jelentős idő- és energia befektetéssel teremtenek értéket az itt lakóknak. A helyi gazdaság helyszíneként a Wekerlei Kulturház és Könyvtár is felkerült, mely nem csak helyet ad tanfolyamoknak, de lehetőség adódik itt a kapcsolatteremtésre, és a lakossági összefogásokra. Ezáltal a Wekerlei helyi gazdaságfejlesztésnek is nagyon fontos erőforrást biztosít: a teret.” (wekerle.atalakulo.hu).
Február 13-án Tudj meg mindent a társadalmi vállalkozásokról! címmel hirdettek beszélgetést.

A szombati második workshop arról szólt, hogy milyen lenne az ideális Wekerletelep-kép, minek kellene másnak lennie, megváltoznia. A szakemberek négy olyan témát – közlekedés, közösségi terek, szolgáltatások, gondnokság – találtak a délután során, amelyek mindegyik csoport elképzelésében megjelentek. A helyzetképtől tehát eljutottunk a vágyott képhez – összegezte lapunknak a munkát Pataki György projektfelelős, hozzátéve, a kettő összekötése lesz a március 18-i harmadik alkalom feladata, hogy olyan projektek születhessenek, amelyekkel el lehet mozdulni a vágyott célok felé.

Az európai uniós támogatású FoTRRIS-projekt (http://fotrris-h2020.eu/a-projekt/) célja, bevonni civileket és a helyieket a kutatás és az innováció rendszerébe, ezzel hatékony és hatásos módszereket kínálni a kutatóknak, a civileknek, a vállalkozásoknak és a döntéshozóknak a globális kihívások megoldására. Öt országban folyik munka: Magyarországon a wekerlei gazdaságfejlesztés, Ausztriában, Graz környékén az élelmiszerstratégia, Belgiumban az anyaghasználat, Olaszországban a megújuló energia, Spanyolországban a menekültkérdés és a fogyatékkal élő nők helyzete áll a középpontban. A helyiek részvétele mindegyik esetben kiemelt eleme a kutatási folyamatnak.

A tervezés március 18-án folytatódik. A projektet többek között az Átalakuló Wekerle honlapján (wekerle.atalakulo.hu) és a projekt facebook-oldalán (www.facebook.com/wekerleihgf) követhetik nyomon az érdeklődők.  Aki szeretne részt venni benne, az atalakulo.wekerle@gmail.hu e-mail címen jelentkezhet.