HÍREK  2017. január 30.      2,245
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Török-magyar barátság park épül Pendikben

Már tavasszal elkészülhet a törökországi Pendikben az a török-magyar Amity Park (barátság, egyetértés park), ahol Kispest díszpolgárának, a magyar aranycsapat tagjának, Puskás Ferencnek mellszobrát is felállítják majd – tudtuk meg Kispest polgármesterétől.

Török-magyar barátság park épül Pendikben
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Gajda Péter polgármester lapunknak elmondta, a látványtervek szerint is tetszetős és egyedi megoldásokkal, lépcsőzetesen elhelyezett sportpályákkal, játszóterekkel, zöld és fás sétánnyal épülő játszó- és sportpark ad helyet annak a Puskás-mellszobornak, amelyet a Kispest-Pendik között barátság tiszteletére állítanak. Ezen kívül a park bejáratánál információs tábla mutatja be képekben Magyarországot és Kispestet. De itt kap majd helyet az az ember nagyságú Rubik-kocka is, amely a méltán világhírű magyar játéknak és feltalálójának állít emléket. A polgármester érdekességképpen megjegyezte, hogy Törökországban a legnépszerűbb magyar regény nem az Egri csillagok, hanem a Pál utcai fiúk, így a török házigazdák egy nagyobb táblán annak a szoborcsoportnak a fotóját is megjelenítik a téren, amely a VIII. kerületben a Práter utca 11. alatti iskola előtt eleveníti meg a regény gyermekhőseit.      

Pendik Isztambul egyik kerülete a város ázsiai oldalán. A két önkormányzat 2010 májusában döntött úgy, hogy testvérvárosi megállapodást köt egymással. Az elmúlt hét év során számos kulturális, oktatási és gazdasági programot szerveztek közösen. Az elmúlt években 5 kispesti iskolából 120-an utaztak Törökországba, és ugyanennyi török diák és kísérő tanár látogatott Kispestre.