HÍREK  2017. január 06.      1,371
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kész a leltár a nagyobb iskolafejlesztésekről

Elkészült a vagyonkezelési megállapodás, mivel a kerületi köznevelési intézmények fenntartói jogai és kötelezettségei 2017. január 1-jétől a Klik jogutódját, a 2016. december 1-jén létrejött Külső-pesti Tankerületi Központot illetik. Az önkormányzat és a város vezetése most egyet tehet: a kispesti gyerekek érdekében megpróbálnak jó munkakapcsolatot kialakítani az újonnan létrejött tankerülettel.

bolyai-vilagitas

Mostantól a korábban a települési önkormányzat köznevelési intézményeinek működtetéséből származó jogok és kötelezettségek a tankerületi központot illetik, illetve terhelik, valamint a köznevelési feladatok ellátását szolgáló települési önkormányzati vagyon és vagyoni értékű jog leltár szerint a területileg illetékes tankerületi központ ingyenes vagyonkezelésébe kerül.

Az épületeket eddig fenntartó és karbantartó önkormányzat, a sok nehézség ellenére az elmúlt tíz évben is jó gazdaként viselte gondját az oktatási-nevelési intézményeknek, és biztosította azok zavartalan működését: éves szinten mintegy 800 millió forintot költött önerőből iskoláinak fenntartására, működtetésére és fejlesztésre – hangsúlyozta Gajda Péter polgármester, aki kérésünkre rövid leltárt készített azokról a beruházásokról, amelyek az elmúlt esztendőben hajtottak végre a most államosított kerületi intézményekben. De még mielőtt ezeket számba vennénk, Gajda Péter fontosnak tartotta megemlíteni: a kispesti képviselő-testület decemberi ülésén állásfoglalást fogadott el arról, hogy nem ért egyet az oktatási intézmények államosításával, valamint mozgástér hiányában engedett az állami nyomásának, és készítette el a vagyonmegosztásról szóló megállapodást. A polgármester súlyos hibának tartja ezt a kormányzati lépést, amelynek szerinte néhány év múlva visszafordíthatatlan következményei lesznek. Az állam az ország valamennyi oktatási intézményének fenntartására, üzemeltetésére összesen 51 milliárd forintot kíván fordítani, amely egészen biztosan nem lesz elég. Ha a forráselvonásokkal sújtott önkormányzatok mostantól nem teszik majd hozzá a maguk támogatását a helyi oktatáshoz, akkor az egyértelműen iskolabezáráshoz, elbocsátásokhoz vezethet. A polgármester kiemelte, bár a kispesti önkormányzat nem ért egyet az államosítással, a Városháza és a tankerület munkatársai ugyancsak megfeszített munkát végeztek az elmúlt időszakban azért, hogy a vagyonkezelési megállapodás elkészüljön. Az önkormányzat és a város vezetése egyet tehet: a kispesti gyerekek érdekében megpróbálnak jó munkakapcsolatot kialakítani az újonnan létrejött tankerülettel – tette hozzá.

A felsorolást az Erkel Ferenc Általános Iskolában történt beruházással kezdte a polgármester. A megépült tornaterem teljes költségét, csaknem 300 millió forintot az önkormányzat saját forrásból fedezte. Az intézmény 325 négyzetméteres tornaterme 2013-ban készült el, a 2015-ben befejeződött második ütemben kívülről is megszépült az új tornacsarnok homlokzata és az udvar.

A Puskás Ferenc Általános Iskola napelemes fejlesztésére 2014-ben 47 millió forintot nyert a kerület. Az intézményben 10 millió forintos ráfordítással elvégezték a tornaöltözők és zuhanyozók, valamint a hozzájuk tartozó vízvezetékek teljes felújítását, és ugyancsak 10 millió forintot fordított az önkormányzat az udvar felújítására és műfüves focipálya építésére.

A Vass Lajos Általános Iskola nyílászáróinak cseréje 5 millió forintba került, 2013-ban a tetőszerkezetet is felújították, míg az Ady Endre Általános Iskola gumiborítású sportpályát kapott 6,9 millió forintból. Az önkormányzat több mint 20 millió forintot fordított a Kós Károly Általános Iskolában egy új tanterem és a lekövezett udvar kialakítására, valamint a vizesblokkok felújítására.

Az Eötvös József Általános Iskolában a vízvezetéket kellett korszerűsíteni, amely 4 millió forintba került. Mintegy 5 millió forint értékben új nyílászárókat kapott a Vass Lajos Általános Iskola, 6 millió forintos beruházással műfüves sportpálya épült az Ady Endre Általános Iskola udvarán, és műfüves pályát építettek az Eötvös József Általános Iskolában is. Két évvel ezelőtt elkészült a Puskás Ferenc Általános Iskola új műfüves focipályája. A sportpálya és a kerítés építésére, valamint a távolugrógödör és a homokozó kialakítására 13,8 millió forintot költött az önkormányzat.

Országosan is példaértékű az az iskolai világításkorszerűsítési program, amelyben teljesen megújult a Bolyai János Általános Iskola, új lett a Gábor Áron Általános Iskola tantermeinek, folyosóinak, valamint az Eötvös József Általános Iskola, a Puskás Ferenc Általános Iskola és a Vass Lajos Általános Iskola tornatermeinek világítása. A Bolyai iskolában az éves villamosenergia-fogyasztás több mint felére csökkent, míg az áramdíj-megtakarítás 3,6 millió forint. Az idei tanévkezdésre elkészült a tetőtérbe vezető lépcsőház kiszélesítése a Kispesti Pannónia Általános Iskolában. A tetőtér-beépítési munkálatok első szakaszára 20 millió forintot fordított az önkormányzat. A Gábor Áron Általános Iskolában a közelmúltban elkészült, és műszaki átadásra vár az akadálymentesítést szolgáló lift.

A Deák Ferenc Gimnázium természettudományi laborjának kialakítására az Öveges-program keretében kapott 300 millió forint európai uniós támogatást az önkormányzat. Az elmúlt évben lezárult beruházás lehetővé teszi a természettudományos tárgyak komplex oktatását a gimnáziumban, amely oktatási és módszertani központtá vált. A gimnázium auláját, két lépcsőházát és folyosóit 19 millió forintért újította fel az önkormányzat.