HÍREK  2016. október 24.      2,446
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Hatvan év emlékezete Kispesten

Koszorúzással az Ötvenhatosok terén, csendes virágelhelyezéssel a Templom téren, majd a KMO Művelődési Házban ünnepi műsorral emlékezett az önkormányzat 1956-ra szombaton. A kispesti ’56-osok a Kispesti Temetőben felállított kopjafánál tartottak megemlékezést vasárnap.

Hatvan év emlékezete Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (42 kép)

Az Ötvenhatosok terén rendezett ünnepségen Palánky István kispesti szabadságharcos, a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) 56-os tagozatának korábbi vezetője mondott beszédet. Úgy fogalmazott, 1956 mindenkinek az életét befolyásolta függetlenül attól, hogy a barikád melyik oldalán állt: az ÁVH-sok és pufajkások a párteleit tagjai lettek, az 56-osok pedig megbűnhődték a múltat, s jövendőt. Ő, aki 14 évesen, mint a „kis Gavroche” (Victor Hugo Nyomorultak című regényének gyermekszereplője – a szerk.) ételt, meleg italt vitt a harcosoknak, 1963-ban kapott amnesztiát (addig rendőri felügyelet alatt állt, az 1963-as amnesztia idején szüntették meg az ellene folytatott vizsgálatot – a szerk.). Felolvasta a TIB 1989-es adatait, amely szerint 1956 és 1961 között a Kozma utcai gyűjtőfogházban 239 szabadságharcost végeztek ki, egy 1996-os adat szerint pedig a vidéki városokban még további 50 embert, 45 harcost pedig köztörvényes vádakkal ítéltek halálra. „Még Haynau sem végeztetett ki ennyi embert” – mondta, hangsúlyozva, hogy a becsület és a haza vezérelte az 56-osokat.

A folytatásban a Theatrum Hungaricum műsorát tekinthették meg az emlékezők, majd koszorúzás következett. Elsőként az 56-os Szövetség Kispesti Szervezete koszorúzott, majd az önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester, Vinczek György, Kertész Csaba és Rátkay Andrea alpolgármesterek, valamint dr. Béja Julianna jegyző helyezték el az emlékezés virágait az emlékmű talapzatánál. A kerületi kormányhivatal nevében dr. Kovács Bence hivatalvezető és dr. Király Beatrix hivatalvezető-helyettes helyezett el koszorút.

A kerületi pártok, egyházak, intézmények és civilszervezetek közül koszorúzott a Kispesti Német Önkormányzat, a Demokratikus Koalíció Kispesti Szervezete, az Együtt – a Korszakváltók Pártja Kispesti Szervezete, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Kispesti szervezete, a Lehet Más a Politika Kispesti Szervezete, a Magyar Szocialista Párt Kispesti Szervezete, a Párbeszéd Magyarországért Kispesti Szervezete, A Kispesti Központi Református Egyházközség és a Szőlőskert Református Óvoda, a Kispesti Evangélikus Gyülekezet, a kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia és a 301-es Kazinczy Cserkészcsapat, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XIX. kerületi tagcsoportja, a Gazdasági Ellátó Szervezet, a Karácsony Sándor Rózsatéri Református Általános Iskola és Óvoda, a Kispesti Bolyai János Általános Iskola, a Kispesti Gábor Áron Általános Iskola, a Kispesti Ifjúsági Önkormányzat, a Kispesti Jobbik ifjúsági tagozata, a Kispesti Kertbarát Klub, a Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete, a Kispesti Nyugdíjasok és Mozgássérültek Klubja, a Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete Kispest, a Reménység Két Tanítási Nyelvű Katolikus Általános Iskola, a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület, a Történelmi Igazságtétel Bizottság. A koszorúzást követően csendes virágelhelyezésre került sor a Templom téri kopjafánál.

Hatvan év emlékezete Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (26 kép)

A szombati program emlékműsorral folytatódott a KMO Művelődési Házban. A vendégeket – köztük az 56-os szabadságharcosokat Kispest polgármestere köszöntötte. Gajda Péter arról beszélt, hogy számára azt üzeni a forradalom, hogy semmi sem tart örökké. A magyarok szabadságszeretete, a demokráciába vetett hitünk, az, hogy utáljuk a diktatúrát, azt eredményezi, hogy előbb-utóbb szabadságban élünk. Beszéde végén két fontos dolgot említett a polgármester. Hangsúlyozta, emlékezni kell, hogy semmilyen diktatúra nem tart örökké, és meg kell köszönnünk a forradalmároknak, hogy szabadon élhetünk az országban.

Az ünnepség szónoka, a Kossuth-nagydíjas Jókai Anna író, Kispest Díszpolgára példaértékűnek nevezte, amit 1956-ban Magyarország csinált. Úgy néztek rá, mint egy büszke nemzetre – fogalmazott. 1956 tanulságairól szólva azt mondta, a szabadság felelősség nélkül nem szabadság. Az egyenlőséget legtermészetesebben a jogállam biztosítja, a törvény előtt legyen mindenki egyenlő. A forradalom első napjaiban volt testvériség, most ez várat magára egészen addig, amikor majd az, akinek sok van, azt mondja elég, és a többletet mások javára fordítja. Azt üzeni 1956, hogy kis nemzet is lehet nagy, ha cselekedeteiben azzá tud válni.

Az ünnepségen adta át Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester azokat az emlékplaketteket, amelyeket az önkormányzat adományozott 56-os szabadságharcosoknak. Emléklapot vehetett át „a nemzet sorsát meghatározó példamutató helytállásáért, 1956 szellemi örökségének példamutató megőrzésért, összetartozásunkat és a haza szeretetét hirdető szolgálatáért” Apró József, a Kispesti Nemzetőrség egyik vezetője, a Magyar Szabadságharcos – 56-os Hagyományőrző Veteránok Világszövetsége Egyesület elnöke, Csabai Ernő szabadságharcos, 56-os elítélt, Égi Pál szabadságharcos, az 56-os Szövetség XIX. kerületi elnöke, Karácsony Ernő kispesti szabadságharcos, Nagy Mihály szabadságharcos, 56-os elítélt, Kispest Díszpolgára és Palánky István szabadságharcos, a TIB 56-os tagozatának korábbi vezetője. Távolléte miatt a rendezvényen nem vehette át a kitüntetést Csukás Irén, a POFOSZ XIX. kerületi elnöke és Jancsovics János szabadságharcos, 56-os elítélt.

Égi Pál az 56-os Szövetség nevében adott át emlékplakettet Karácsony Ernőnek, Csabai Ernőnek, Apró Józsefnek, Vinczek György alpolgármesternek és Kaposi Györgynek, a Polgármesteri Kabinet Iroda vezetőjének.

A megemlékezés második felében Októberi tavasz címmel a hősök előtt tisztelgő ünnepi műsort láthatta a közönség Meskó Zsolt rendezésében. Közreműködtek Simon Boglárka, Jegercsik Csaba, Robin László, Széplaki Géza és Kroó Balázs színművészek, valamint a Forgatag Művészegyüttes táncosai.

Hatvan év emlékezete Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

A kispesti 56-osok hagyományosan a Kispesti Temetőben álló kopjafánál tisztelegtek a kispesti harcokban elesett szabadságharcosok és kivégzettek emléke előtt. Porubszky Istvánné szavalta el a Magyar Miatyánkot, majd Palánky István mondott beszédet. A kispesti 56-osok nevében köszönte meg az önkormányzatnak a 60. évforduló összeállított programsorozatot, majd – utalva arra, hogy csak kevesen vesznek részt a megemlékezésen – hozzátette, voltak, akik visszamondták, hogy vele ünnepeljenek, mert előző nap részt vett az önkormányzati ünnepségen. Pedig most nem a pártokat ünnepeljük, hanem az 56-os elesett, kisemmizett szabadságharcosokat – fogalmazott. Palánky István arról is beszélt, helyteleníti azt is, amikor síppal akarják megzavarni az ünnepet. Lehet szeretni vagy utálni a kormányt, az önkormányzatot, de az elesett és kivégzett hősöket nem szabad meggyalázni – mondta.

Gyetván Gábor, a Nagyboldogasszony templom plébánosa arról beszélt, hogy az 56-osokat nem érdekelte, ki, milyen szervezet tagja. Együtt dobbant a szívük, mert magyarok voltak. Életüket adták, mert tudták, hogy az igazság sosem marad rejtve. Előjön és ragyogni fog.

Szalay Róbert történész úgy fogalmazott, hogy a forradalom a XX. század legnagyobb antikommunista felkelése volt, ezért világtörténelmi jelentőségű. A megemlékezés végén a megjelentek a kegyelet virágait helyezték el az emlékműnél.