HÍREK  2016. október 14.      1,383
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fórum a közbiztonságról

Még idén tovább bővíti a Kispesti Térfigyelő Program kameráinak számát, és jövőre a Kispesti Rendészeti Központ állományát is megerősíti az önkormányzat – jelentette be Gajda Péter polgármester a XIX. kerületi rendőrkapitányságon csütörtökön rendezett közbiztonsági fórumon, amelyen a Kispesti Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszerhez csatlakozott szervezetek képviselői vettek részt.

Fórum a közbiztonságról
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

A kispesti önkormányzat és a XIX. kerületi rendőrkapitányság által rendezett közbiztonsági fórumon Plánk Róbert rendőr ezredes, kapitányságvezető köszöntötte a megjelenteket, köztük Gajda Péter polgármestert, Vinczek György alpolgármestert és Trappné dr. Kiszely Ritát, a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság elnökét. A Kispesti Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszerben résztvevő állami, önkormányzati, civilszervezetek és egyházak képviselői mellett dr. Béja Julianna jegyző, a Polgármesteri Hivatal több irodavezetője és munkatársa, valamint Varga Attila, Ékes Gábor és Lázár Tamás önkormányzati képviselők is részt vettek a találkozón, amelynek kiemelt célja Kispest közbiztonságának értékelése és a kerületiek biztonságérzetének további javítását célzó feladatok, lehetőségek számba vétele volt.

Plánk Róbert elmondta, hogy az idei év első kilenc hónapjában 980 ismertté vált bűncselekmény történt Kispesten, amely az előző évekhez képest látványos csökkenést jelent. A rendőrség munkáját a nyomozások eredményességi mutatói is tükrözik, ezen a téren jelentős emelkedés történt 2014-hez képest. Az ismertté vált ügyek több mint 80 százalékát sikerült felderíteni Kispesten, és ez más fővárosi kerületekhez viszonyítva rendkívül jó eredménynek számít – hangsúlyozta a kapitányságvezető.

Kispest biztonságosabb lett az elmúlt években, de továbbra is sok feladatot jelent a hajléktalanprobléma, az illegális hulladékelhelyezés és a kisebb horderejű bűncselekmények, szabálysértések. Ezért erősítjük meg jövőre a Kispesti Rendészeti Központot, és már idén tovább bővítjük a Kispesti Térfigyelő Program kameráinak számát – jelentette be Gajda Péter. A polgármester a résztvevők figyelmébe ajánlotta azt az összefoglaló kiadványt, amelyet „Biztonság Kispesten” címmel az önkormányzat készített a kerület rendjének és közösségi vagyonának védelméről, a közterületi kamerák működéséről, a rendvédelmi szervek és civilek támogatásáról. A polgármester példaértékűnek nevezte az önkormányzat, a rendőrkapitányság és a társszervek együttműködését Kispest közbiztonságának növelése és közrendjének védelme érdekében. Idén ősszel külsős szakmai szervezettel is szerződést kötött az önkormányzat azért, hogy hatékonyabban védhessék az önkormányzati vagyontárgyakat, közterületi eszközöket. A kerületőröknek elsősorban ez a feladatuk, hogy éjjel-nappal a helyszínen védjék a legveszélyeztetettebb helyszíneket, a Kossuth teret és a Templom tér környékét, valamint a kiemelt játszótereket, parkokat – tette hozzá.

Vinczek György szociális ügyekért felelős alpolgármester, az idén létrehozott Kispesti Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (KÁSZER) elnöke elmondta, hogy a jogi személyiséggel, önálló bírósági bejegyzéssel, valamint bejegyzett székhellyel nem rendelkező fórumot a XIX. kerületi rendőrkapitányság a kerületben működő állami, önkormányzati, civilszervezetekkel és egyházakkal közösen hozta létre a Kispesten élő, bűncselekmények áldozataivá váló személyek érdekeinek védelmére, az együttműködés javítására a kerületi, állami és nem állami szervezetek között. Az együttműködési rendszerhez bármely szervezet szabadon csatlakozhat, és várják a javaslatokat a konkrét intézkedéseket igénylő esetek kapcsán. Vinczek György kiemelte az egyedül élő idősek sérelmére elkövetett bűncselekményeket, s azt is hozzátette, hogy a nyugdíjasok gyakran nem mernek segítségért fordulni az önkormányzati vagy hatósági szervekhez, ezért is kiemelten fontos a szomszédok, ismerősök segítsége: figyeljünk jobban egymásra és egymás értékeire is. Noha idén kevesebb mint húsz kilakoltatás történt a kerületben, a sikertelen szociális gondozás után közterületekre szoruló személyek viselkedésükkel, életvitelükkel komoly gondot okoznak. Bár a hajléktalankérdést a fővárosi szociális ellátórendszer is nehezen tudja kezelni, a kerületi önkormányzat lehetőségeihez képest mindent megtesz a helyzet rendezéséért, és ebben a lakosság együttműködését is kéri.

Plánk Róbert rendőrkapitány ezúton is felhívta a figyelmet az ún. „unokázós” csalókra, akik elsősorban nyugdíjasok sérelmére követnek el bűncselekményeket. Az elkövetői csoportok tagjai úgy tévesztik meg az időskorúakat, hogy – jellemzően a késő esti órákban vagy az éjszaka közepén – a nyilvános telefonkönyvből elérhető vezetékes telefonszámon keresik őket azzal a hírrel, hogy valamelyik családtagjuk bajba került, és sürgősen segítségre, pénzre volna szüksége, amit természetesen majd ők átvesznek, és eljuttatják hozzá. Sajnos még mindig előfordulnak olyan esetek, amikor a sértettek pillanatnyi megdöbbenésükben és kétségbeesésükben rossz döntést hoznak, és hajlandóak nagyobb összegeket is átadni teljesen idegen személyeknek anélkül, hogy előtte felhívnák az említett hozzátartozójukat, és ellenőriznék az állítások valóságtartalmát. Ráadásul az elkövetői csoportok gyakran változatják a bűncselekmények helyszíneit, hogy ezzel is megpróbálják csökkenteni a lebukás veszélyét, ezért az ilyen jellegű bűncselekmények felderítése jelentős nehézségekbe ütközik – tette hozzá Plánk Róbert.

Kispest rendőrkapitánya egy újonnan terjedő csalási módszerről is beszámolt, amikor a sértettet telefonon hívják fel azzal a hírrel, hogy nagyobb összeget nyert a Szerencsejáték Zrt.-től, de ahhoz, hogy átvehesse a „nyereményét”, először fel kell töltenie több ezer forintot egy megadott mobiltelefonszám egyenlegére. Természetesen a sértett ezt követően sem kap semmilyen nyereményt, az általa feltöltött összeggel pedig az erre szakosodott bűnözőket támogatja, s ezekben az esetekben is rendkívül nehéz a hatékony felderítés. Ezért is nagyon fontos a kellő óvatosság és odafigyelés, amellyel meg lehet előzni a hasonló csalásokat, illetve bűncselekmény kísérlete esetén is minél hamarabb értesíteni kell a rendőrséget – emelte ki a kapitányságvezető.

A Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság elnöke említést tett arról, hogy az elmúlt években több olyan programot is indítottak, amely az állampolgárok jogi közérzetét és bírósági ismereteinek színvonalát javítja: aktívan részt vesznek a Nyitott Bíróság Programban, tanúgondnok látja el feladatait, valamint ingyenes jogi segítségnyújtás és mediációs eljárás is működik a bíróságon. Trappné dr. Kiszely Rita hangsúlyozta, hogy a veszélyeztetett sértettek – például gyermek- és időskorúak, betegek és fogyatékkal élők – sérelmére elkövetett bűncselekmények tettesei magasabb büntetésre számíthatnak. Felhívta a figyelmet a közelmúltban bevezetett új jogi kategóriára, a különös bánásmódot igénylő sértettre, aki a bíróságnak jelezheti az általánostól eltérő problémáit, sajátos szükségleteit a bűncselekmény jellegére vagy az elkövetés körülményeire való tekintettel. A bíróság elnöke bejelentette, hogy – az eddiginél is szorosabb szakmai együttműködés érdekében – a kispesti bíróság és a rendőrkapitányság együttműködési megállapodást köt majd, hogy még szorosabban és összehangoltabban tudjanak fellépni a bűncselekmények megelőzése és felderítése érdekében.

Prusinszki István