HÍREK  2016. október 13.      1,214
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szándék sportcsarnok építésére

Szeptemberi ülésén szándéknyilatkozatot fogadott el a képviselő-testület arról, hogy a Kispesti Sporttelepen (KAC-pálya) a ,,látványcsapatsport-támogatás” elnevezésű tao-pénzek bevonásával első osztályú kézilabda-mérkőzések megrendezésére alkalmas sportcsarnok épüljön. Jelenleg még a tervező kiválasztásának folyamata kezdődött meg, illetve a tervezési program összeállításán vannak túl az önkormányzat szakemberei.

guzmics01

A szándéknyilatkozat elfogadására azért is volt szükség, mert a Kispesti Női Kézilabda Klub (KNKK) csak ennek birtokában kaphatja meg a társaságiadókedvezmény-támogatások (tao-pénzek) gyűjtéséhez szükséges engedélyt a Magyar Kézilabda Szövetségtől – tudtuk meg az Építéshatósági Iroda vezetőjétől. Guzmics Zsombor elmondta azt is, hogy nem ez az első alkalom, hogy kézilabdacsarnok építésében gondolkodik az önkormányzat: 2002 után már szerettek volna csarnokot a KöKi melletti területen, és volt olyan terv is, amely a Puskás iskola udvarára álmodott sportlétesítményt.

A korábbiakhoz képest most annyiban más a helyzet, hogy a beruházást úgy tervezik, hogy ez a sportcsarnok az önkormányzat tulajdona lesz, így az önkormányzat olyan megállapodás-tervezetet készít elő, amelyben első pillanattól kezdve megállapodik az üzemeltetés feltételeiről. Ez esetben a Kispesti Női Kézilabda Egyesület bérleti jogot nyerne a későbbi üzemeltetéshez. Ez azért nagyon fontos, mert az előző sportcsarnok-építési projektben nem született ilyen konkrét megállapodás korábban – tette hozzá az irodavezető.

A kézilabdacsarnok ügyében több egyeztetés zajlott már Kertész Csaba alpolgármester részvételével az önkormányzat és a KNKK között. Önrészként vállalt kötelezettségként az önkormányzat adja a telket és mintegy tízmillió forintért elkészítteti a terveket.

A beruházás teljes értéke várhatóan 550 millió forint körül alakul. Guzmics Zsombor kiemelte: az önkormányzat azért vállalta magára a tervezést, mert szeretnék a tervezési folyamatokat is saját kézben tudni, hiszen fontos, a későbbiekben milyen célra használhatja majd az önkormányzat is a csarnokot, és mire legyen alkalmas még azon kívül, hogy kézilabdázni lehet majd benne. Továbbá a tervezés során tudják érvényesíteni a környéken élő kispestiek észrevételeit, javaslatait a beruházás előtt.

A cél elsősorban az, hogy ne csak első osztályú kézilabda mérkőzések lebonyolítására legyen alkalmas a létesítmény. Az önkormányzat elképzeléseihez hasonló csarnok Szeghalmon épült már, amelyben 300-350 fő leültetése és ezer fő állóhelyen való elhelyezése lehetséges.