HÍREK  2016. augusztus 21.      1,366
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az államalapítás kispesti ünnepén

Ünnepi műsorral és koszorúzással emlékezett az önkormányzat a magyar állam alapítására augusztus 20-án a József Attila utcai Nyugdíjasház kertjében.

Az államalapítás kispesti ünnepén
A képre kattintva galéria nyílik. (37 kép)

Ünnepi beszédében Rátkay Andrea alpolgármester méltatta államalapító első királyunk munkásságát: „Szent István volt az, aki először nyilvánította ki hazánk nyugati kötődését, és a korabeli Európa erős és egyenrangú szövetségesévé tette Magyarországot. Bölcs döntései alapozták meg a magyar államiság következő ezer esztendejét. A jövőt és a fejlődést. Szent István úgy tette biztonságos hellyé Magyarországot, hogy Kelettel szemben a nyugatot választotta, Európát választotta. Ez a választás a túlélést jelentette az éppen csak megszülető magyar államnak, hiszen akkor megmaradásunk volt a tét. István hitt abban, hogy Magyarország csak egy erős európai szövetségben lehet növekedő ország. Azért lehettünk erősek a középkorban, azért lehettünk szellemi nagyhatalom az újkorban, és azért lehetünk ma az Európai Unió egyenrangú tagja, mert Magyarország ezer évig az általa kijelölt ösvényen maradt: Európa útján.”

A jelenre fókuszálva arról beszélt, hogy „az elszalasztott lehetőségek és a rossz döntések miatt, sajnos késik a modern, magunk álmodta európai ország felépítése. De az országot sújtó válságok közepette is, az elvadult politikai érdekharcok ellenére is, sok magyar település, köztük Kispest is, jelentős átalakuláson ment át. Kispest a békés fejlődést választotta. Az ország és szűkebb otthonunk múltját, értékeit, a korábbi nemzedékek munkáját megbecsülve építkezünk tovább. Fejlődésünket, gyarapodásunkat azonban csak az önkormányzati szervezetek, az egyházi-, és civil közösségek, a Kispesten lakók és itt dolgozók együttműködésével érhettük el. Mert fő céljaink közösek, mert mindannyian Kispest békés fejlődését, a családok boldogulását és biztonságát kívánjuk szolgálni, s mindannyian egy virágzó országot szeretnénk teremteni.”

Az ünnepség folytatásában Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekművész és az általa vezetett Krónikás Zenede növendékei adtak műsort.
A program zárásaként az önkormányzat vezetői, a pártok, az intézmények, az egyházak és a civilszervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait az első magyar király szobra előtt. Az önkormányzat nevében Vinczek György és Rátkay Andrea alpolgármesterek, a kerületi kormányhivatal képviseletében dr. Király Beatrix hivatalvezető-helyettes és dr. Kalmárné dr. Rumi Beáta osztályvezető koszorúztak.