HÍREK  2016. augusztus 11.      1,467
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fertőtlenítő takarítás a Kossuth téren

A tervek szerint mostantól hetente egy alkalommal, de szükség esetén gyakrabban mossák majd le fertőtlenítőszerrel és magas nyomású vízsugárral a Kossuth, a Templom és a Városház tér padjait a Közpark Kft. munkatársai. Az intézkedésre azért volt szükség, mert egyre többen használják életvitelszerűen a város közterületeit és utcabútorait, emiatt megnőtt a fertőzésveszély.

Fertőtlenítő takarítás a Kossuth téren
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Egyre több lakossági bejelentés érkezett az önkormányzathoz. A kispestiek gyakran panaszkodtak arról, hogy a néhány évvel ezelőtt még oly hangulatos Kossuth teret és az ott lévő padokat sokan otthonuknak tekintik, és itt élik napjaikat. Az önkormányzat megvizsgálta a panaszokat, és a kispestiek érdekében hozott néhány fontos intézkedést – meséli Vinczek György szociális ügyeket felügyelő alpolgármester, aki szerint valóban megnőtt az életvitelszerűen itt élő szegények és fedél nélküliek száma, és ezzel a szemét és a kosz is a téren. Mint az alpolgármester kérdésünkre elmondta, az önkormányzat és a hajléktalanok gondozásában részt vevő civil szervezetek közösen, utcai gondozás keretében megpróbálták orvosolni a helyzetet, sajnos nem sok sikerrel. A szakemberek tapasztalata az, hogy a Kispesten élő csaknem kétszáz hajléktalan fizikai és mentális állapota egyre rosszabb, a megszokott és bevált módszerek már nem működnek, és sajnos országosan is ez a helyzet – tette hozzá. Ez nem jelenti azt, hogy mi itt Kispesten lemondtunk volna róluk – hangsúlyozta az alpolgármester. Vinczek György szerint keresni kell azokat a lehetőségeket, amelyek segítik a hajléktalanok és a többségi társadalom tagjainak súrlódásmentesebb együttélését. Ehhez azonban a fedél nélkül élőknek is be kell tartaniuk az együttélés szabályait, például azt, hogy nem szemetelnek, eltakarítanak maguk után, nem használják nyilvános illemhelynek a közterületet.

Az elmúlt időszakban csökkentették azoknak a padoknak a számát, amelyek több személyesek, így alvásra is alkalmasak, valamint a téren lévő fák köré épített, korábban széles fakeret mostantól csak ülésre alkalmas – mondta Bán Zoltán, a Közpark Kft. vezetője, aki hozzátette, hogy magas nyomású vízsugárral és olyan vegyszerrel mossák le a padokat, amely nem irritálja az emberi bőrt, de tökéletesen fertőtlenít.