HÍREK  2016. augusztus 01.      1,182
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Akcióterv készül Kispest energetikai jövőjéről

Kispest készülő Fenntartható Energia Akciótervéről tartottak fórumot hétfőn a Városháza dísztermében.

Akcióterv készül Kispest energetikai jövőjéről
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Kispest 2015-ben csatlakozott az Európai Bizottság kezdeményezésére létrehozott Polgármesterek Szövetségéhez (Covenant of Mayors), amely a helyi önkormányzatok erőfeszítéseit támogatja a fenntartható energiapolitika megvalósítása érdekében. A szövetség aláíróinak – így Kispestnek is – az a célja, hogy elérjék és túlszárnyalják az Európai Unió által 2020-ra kitűzött 20 százalékos széndioxidkibocsátás-csökkentést – mondta nyitó beszédében Gajda Péter polgármester.

A polgármester hangsúlyozta: ez a munka nem a csatlakozással, hanem jóval előbb, már 2006-ban elkezdődött, hiszen már akkor, és azóta is része a polgármesteri programnak a környezettudatos szemléletformálás. Nemzetközi adatok bizonyítják, hogy az önkormányzatok valóban döntő szerepet játszanak a klímaváltozás hatásainak enyhítésében. Itt Kispesten is ezért dolgozunk évek óta, ezt szolgálja a kerület Zöldprogramja is – tette hozzá. Példaként említette a kerület iskoláiban megkezdett világításkorszerűsítési programot, amelynek keretében eddig megújult a tantermek világítása a Gábor iskolában, a tornatermek világítása a Vass, a Puskás, az Eötvös iskolákban, és a teljes intézményi világítás a Bolyai iskolában, s bejelentette, hamarosan az Erkel iskolában is megkezdődik a munka. De az országban egyedülálló módon, Anglia után Kispesten készült el 2014-ben az a szabadtéri konditér, ahol az erősítés után a megtermelt energiát haza lehet vinni akár a mobiltelefon vagy a laptop akkumulátorában, sőt a sportpálya világítását is napelemekkel állítják elő.

Bogó Józsefné, a kerületi Környezetvédelmi Bizottság elnöke mondandójában megerősítette, a város eddig is sok energiát fektetett a környezettudatos kezdeményezések megvalósításába, a hulladékgazdálkodás korszerűsítésébe, a zöldterületek megóvásába és fejlesztésébe, és elindult egy úton, amelyen jó irányba halad.

Az önkormányzat vállalta, hogy a csatlakozástól számított egy éven belül benyújtja helyi Fenntartható Energia Akciótervét (SEAP), amelyet előbb még társadalmi vitára is bocsájt – mondta Patek Gábor, a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője, aki szerint a csatlakozás azért is jelentős, mert az Európai Unió által 2020-ra kitűzött 20 százalékos széndioxidkibocsátás-csökkentés így már nem önkéntes vállalás, hanem kötelezettség, amely feladatokat ró az önkormányzatra, a városra, a közösségre.

Az akciótervhez szakmai segítséget biztosító Denkstatt Hungary Kft. képviseletében Csizmadia Edit tanácsadó a cég rövid bemutatása mellett a program jelentőségéről és az együttműködés lehetőségeiről beszélt az érdeklődőknek. Az eseményen Kertész Csaba alpolgármester, valamint Ferenczi István és Varga Attila önkormányzati képviselők is részt vettek.