HÍREK  2016. július 18.      1,249
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sikeresen zárult a testvérvárosi diákcsereprogram

Vasárnap lezárult a Testvérvárosi Ifjúsági Program kispesti fejezete: több mint félszáz lengyel, bolgár, szerb és török fiatal táborozása ért véget Káptalanfüreden. Közel harminc kispesti gyerek az önkormányzat szociális táborában töltötte a vakációt, és ismerkedett a külföldi diákokkal. A táborozókat csütörtökön Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester és Bogó Józsefné önkormányzati képviselő is meglátogatta.

Sikeresen zárult a testvérvárosi diákcsereprogram
A képre kattintva galéria nyílik. (21 kép)

Véget ért az idei testvérvárosi diákcsereprogram, amelynek keretében a törökországi Pendikből, a bulgáriai Smolyanból, a szerbiai Zomborból és a lengyelországi Krzeszowicébőlérkező diákok látogattak el Kispestre és Káptalanfüredre, ahol magyar gyerekekkel táboroztak együtt. Az immár 12. alkalommal megrendezett program tíz napja alatt a résztvevők jobban megismerhették egymás kultúráját és hagyományait, építhették külföldi kapcsolataikat, valamint megtekintették Budapest és a Balaton környékének főbb nevezetességeit.

A program első három napján a diákokat kispesti családoknál szállásolták el, akikkel együtt megtekintették Budapest nevezetességeit, és találkoztak Gajda Péter polgármesterrel is. A program további részét Káptalanfüreden, az önkormányzat üdülőtáborában töltötték, ahol többek között sportprogramok, strandröplabda, kirándulások, vetélkedők, előadások és strandolási lehetőségek várták őket. Szervezett kirándulásokon meglátogattak több Balaton környéki várost és nevezetességet, a királynők városát és a veszprémi állatkertet, elhajóztak Tihanyba, a természetvédelemmel kapcsolatos ismereteiket bővíthették Csopakon, és újdonságként paintballozás és bobozás is szerepelt a programban. Esténként a résztvevők egymás nemzeti előadásait tekintették meg – lengyel, bolgár, török, szerb és magyar est keretében adtak ízelítőt kultúrájukból, hagyományaikból –, valamint az unióval kapcsolatos ismereteiket bővítették kvízek, vetélkedők keretében. A nyári diákcsereprogramot – amelyben a fiatalok angol nyelvtudásukat is fejleszthették – az Európai Unió is támogatta.

Szilágyi István testvérvárosi referens, a mintegy 120 fős tábor vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy Lengyelországból és Bulgáriából húsz-húsz, Szerbiából hat, Törökországból pedig tíz diák érkezett, összesen tizennégy kísérővel. A programok szervezéséből a kerületi nemzetiségi önkormányzatok vezetői – Molnár Ferenc, Kispesti Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Tütünkov-Hrisztov Jordán, a Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Rusz Boriszláv, a Kispesti Szerb Önkormányzat elnöke – is kivették a részüket. Emellett a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium két tanára és – a közösségi munkavégzés keretein belül – nyolc diákja is hozzájárult a tábor sikeres lebonyolításához. A balatoni nyaralást megelőzően a bulgáriai Smolyanba a Gábor Áron Általános Iskolából, a lengyelországi Krzeszowicébe pedig az Eötvös József Általános Iskolából utazott húsz-húsz diák, közülük többen a káptalanfüredi táborban is részt vettek.

Huszonhat kispesti gyerek az önkormányzat szociális táborában töltötte a vakációt, és – a nemzetközi tábor programjaihoz csatlakozva – ismerkedett a külföldi diákokkal. Vighné Vincze Erzsébettől, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum intézményvezetőjétől megtudtuk, hogy a táborba minden kerületi iskola két diákot „delegált”, és a családsegítő szolgálat szervezésében is érkeztek gyerekek. Az általunk megkérdezett kispesti fiatalok közül mindenki nagyon jól érezte magát az egyhetes táborban, a gyerekek örömmel számoltak be a változatos és érdekes programokról, kiemelték a tábori étkezés minőségét, és elmondták, hogy – a hét közepén tomboló vihart leszámítva – szerencsére az időjárás is a kegyeibe fogadta a táborlakókat.


Látványos fejlesztések a káptalanfüredi üdülőben

Az ifjúsági programoknak helyet adó káptalanfüredi üdülőtáborban az elhelyezésre és a komfortra sem lehetett panasz. Az önkormányzat idén is látványos beruházásokat hajtott végre a táborban, ahol hat elavult faházatújítottak fel és három új faházat építettek, zuhanyozófülkékkel és illemhelyiségekkel ellátott vizesblokkokat alakítottak ki a vízvezetékrendszer további bővítési lehetőségeivel, az újonnan emelt tetőszerkezetnek köszönhetően pedig immár fedett helyen lehet asztaliteniszezni. Nagy László, az üdülőtábor gondnoka lapunknak elmondta, hogy az összesen több mint kétszáz fős befogadóképességű tábor az elmúlt években megvalósult, látványos – és jövőre tovább folytatódó – fejlesztéseknek köszönhetően a kispesti családok körében is egyre ismertebb és népszerűbb. A szomszédos tábor tervezett átépítése miatt a józsefvárosi üdülővendégeket idén is a kispesti önkormányzat tábora fogadja, és a vendégek a józsefvárosi strandot használhatják. S mint a foglalások számának folyamatos növekedése is igazolja, a kispesti gyerekek és családok évről évre szívesen térnek vissza Káptalanfüredre, hogy a hűsítő Balaton mellett töltsék el nyári szabadságukat.