HÍREK  2016. június 16.      1,489
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szelektív hulladékgyűjtés és szemléletformálás

Megnyílt szinte teljesen uniós támogatással, mintegy 714 millió forint összköltséggel a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) Szemléletformáló és Újrahasználati Központja (SZÚK) a XV. kerületben, és hamarosan hasonló funkciójú intézmény nyílik Kispesthez közel a XVIII. kerületben is.

Szelektív hulladékgyűjtés és szemléletformálás
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Kispest környezetvédelemmel és a kerületi zöldügyekkel megbízott szakemberei, Márkus Edit, a Zöldprogram Iroda vezetője, Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, önkormányzati képviselő, valamint Tóth Tibor szakértő is hivatalos volt arra az átadó ünnepségre a XV. kerületbe (Károlyi Sándor utca 166.), ahol megnyitották azt a fővárosi intézményt, amely közel 8 ezer négyzetméteren nemcsak lakossági hulladékudvar és újrahasználati központ, hanem szemléletformáló oktatói kabinet is.

Mint a helyszínen kiderült, a modern létesítményben nem foglalkoznak hulladékfeldolgozással, csupán a begyűjtött hulladékok, otthon már haszontalanná váló, bútorok, tárgyak, műszaki eszközök gyűjtése történik nagy mennyiségben és több mint 3 ezer négyzetméteren.

Bogó Józsefné és Márkus Edit a helyszínen kérdésünkre elmondták: az FKF Zrt. korábban megkereste a kispesti önkormányzatot is, helyet keresve a dél-pesti régióban egy hasonló létesítménynek, ám egybefüggő, nagy, tehergépkocsikkal, konténerszállítókkal jól megközelíthető, a tevékenységgel a lakosság nyugalmát nem zavaró kerületi terület hiányában a szakemberek a szomszédos XVIII. kerületben találtak alkalmas helyet.

Így hamarosan megnyílhat, a kispestiek számára is könnyen elérhetővé válik a Méta utca-Besence utca 1. szám alatt létesített 4351 négyzetméteres SZÚK, amelyben a hulladékudvar több mint ezer négyzetméter lesz.