HÍREK  2016. június 03.      1,715
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Futár-távirányítókat adtak át látássérülteknek

Az önkormányzat támogatásával Futár-távirányítókat vehettek át látássérült kispestiek ma a Városházán. A készülék az önálló közlekedésben nyújt segítséget.

Futár-távirányítókat adtak át látássérülteknek
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Köszöntőjében Kispest polgármestere elmondta, az önkormányzat idén 50 Futár-távirányítót vásárolt, és ad át az igénylőknek, segítve őket a napi közlekedésben. Gajda Péter hangsúlyozta, ha igény van rá, folytatja a programot a kerület.

Az eszközök működéséről a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) elnöke beszélt. A Futár-távirányító alkalmas a megfelelően felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél elhelyezett lámpák hangosítására, egyetlen gombnyomással felolvassa a hangszóróval ellátott Futár-kijelzőkön lévő feliratokat, valamint hangjelzéssel segíti megtalálni a 4-es metró állomásainak üzemelő mozgólépcsőjét. Egyben érzékenyíti az utca emberét: aki ha hallja, segíteni is tud. Fodor Ágnes elmondta, azon dolgozik az egyesület, hogy kimozdítsa otthonról a látássérült embereket, és bekapcsolja őket a társadalom vérkeringésébe, a Futár-távirányító egy újabb lépést jelent ebbe az irányba. Hozzátette, a használóktól folyamatosan várják a működéssel kapcsolatos tapasztalatokat és a visszajelzéseket, hogy melyik megállókat, lámpás kereszteződéseket kellene kihangosítani.

Elmondta azt is, hogy maradtak még ki nem osztott készülékek, amelyekre folyamatosan lehet jelentkezni a kispesti szervezőknél (Bernát Zsuzsanna - 06/30/498-9127, Puchnyák István - 06/70/984-8868, e-mail: lampas.kispest@gmail.com).

Hangos FUTÁR-kijelzők a fővárosban   

Hangos gyalogátkelők a fővárosban