HÍREK  2016. május 26.      1,961
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Birkózóterem nyílt Kispesten

Újabb sportággal bővült Kispest sportélete. Az önkormányzat kedvezményes, jelképes bérleti díj fejében adta át az Eötvös u. 5/b. alatti létesítményét a Kispesti Nehézatlétikai Sportiskolának (KNSI). Ezzel támogatta a magyar birkózósport egyik legeredményesebb magyar sportolójának, Klinga Lászlónak nevét viselő birkózóterem létrejöttét és a sportág népszerűsítését.

Birkózóterem nyílt Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Lassan nevet is változtathatna a kispesti Eötvös utca, mondjuk Sport utcára, hiszen az utca elején lévő edzőterem és a tavaly nyáron nyílt, Kispest díszpolgára, Török Gyula, a „Béka” nevét viselő boksz-edzőterem tőszomszédságában újabb sportág képviselőinek, most a birkózóknak teremtődik új lehetőség itt az edzésre – mondta Gajda Péter polgármester az új létesítmény ünnepélyes avatóján. Mint kiemelte, az épület korábban raktárként üzemelt, így ez a funkcióváltás egybecseng az önkormányzat azon törekvésével, hogy minél több, akár ingyenes, akár fizetős, kültéri, vagy beltéri sportolási lehetőséget biztosítson a kispestieknek.

A képviselő-testület döntése alapján a havi több százezer forintos piaci bérleti díj helyett 50 ezer forintért adta át a csaknem 250 négyzetméter alapterületű létesítményt öt esztendőre a Kispesti Nehézatlétikai Sportiskolának sportcélokra az önkormányzat. Ez az első lépés, hogy megkezdődhessenek az egyesületi leigazolások gyerekek körében, mert most már van hol edzeni kulturált körülmények között itt helyben is.

Szabó Marcell, a KNSI birkózószakosztályának vezetője az ünneplők között köszöntötte a Magyar Birkózószövetség elnökségének tagjait, Komáromi Tibort, Ancsin Lászlót és Bacsa Pétert, valamint a szép számmal megjelent neves sportolókat, többek között a terem névadóját, Klinga Lászlót és Növényi Norbertet. A szakosztályvezető a 170 négyzetméternyi birkózószőnyeg felületű edzőterem bemutatása közben hosszasan sorolta azokat a terveket, elképzeléseket, például a terem további felszerelését, szolgáltatásainak bővítését, valamint a szomszédos óvodával való együttműködést, amellyel újabb és újabb gyerekekkel tudják majd megszerettetni a sportot, a birkózást, és folytathatják az utánpótlás képzését.

A 68 éves névadó, Klinga László az 1972-es müncheni olimpia 57 kilogrammos, szabadfogású bronzérmese, a sportág egyik legeredményesebb magyar birkózója. A boszorkányos ügyességű sportember méltán kapta a „Macska” becenevet, hiszen nem volt olyan „guzmis” helyzet a szőnyegen, amelyből ne jött volna ki jól, sportolói pályafutása során előbb mindkét fogásnemben próbálkozott, aztán az FTC élversenyzőjeként a müncheni olimpián szabadfogásban szerzett bronzot, de büszkélkedhet még többek között két Európa-bajnoki ezüstéremmel és vb-helyezésekkel is. Klinga László sportolói, majd edzői munkásságát tavaly decemberben a Magyar Birkózó Szövetség Életmű-díjjal ismerte el.