HÍREK  2016. május 25.      1,282
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közös sportolás a Kihívás Napján

Tizenhat év után a Kihívás Napján újra sportolni hívta a kispestieket a KAC-pálya. A Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat már 5. alkalommal csatlakozott a mozgásnépszerűsítő mozgalomhoz.

Közös sportolás a Kihívás Napján
A képre kattintva galéria nyílik. (22 kép)

Több mint másfél évtized szünet után tartották meg a Kihívás Napját az önkormányzat Katona József utcai sporttelepén (KAC-pálya). A sportprogramot a tavaly létrehozott Kispesti Sportközpont szervezte. Az intézményvezető lapunknak elmondta, fontos volt, hogy 16 év után újra éledt az önkormányzati projekt a sportért felelős alpolgármester, Kertész Csaba támogatásával. Lángi Gábor kiemelte, folytatni szeretnék a hagyományt, jó lenne, ha évente rendszeressé válhatna ez a rendezvény az iskolásokra, az óvodásokra, a sportegyesületekre fókuszálva, és örömmel várva rá a kispestieket, hiszen a sportlétesítmény egyébként is nyitva áll a lakosság előtt.

A kihívások sora már reggel elkezdődött: előbb a Trefort szakközépiskola két csapata „ultimate frizbi” mérkőzést vívott, majd a többi iskolással játszottak tovább népszerűsítve a sportágat. Ezt paintball-, majd korfballbemutató követte, előbbit egész nap kipróbálhatták a diákok. Délben kezdődtek az atlétika-csapatversenyek: 100, illetve 400 méteres síkfutásban, kislabdahajításban, távolugrásban és súlylökésben mérkőztek meg a diákok. A győzelmet a Deák gimnázium atlétái szerezték meg, a Ganz szakközépiskola csapata lett a második.

Nagy várakozás előzte meg a kispesti középiskolák számára az „Erős Emberek” Vándorkupájáért először kiírt csapatversenyt, amelyre Kispest polgármester is kilátogatott. Gajda Péter lapunknak elmondta, az önkormányzat számára mindig is fontos volt a sport, ezért támogatja az utánpótlás-nevelésen túl a mai rendezvényhez hasonló közösségi sporteseményeket is a kerület. Erről a törekvésről szóltak a közterületi sportberuházások is, hiszen ezek és a sportprogramok célja is közös: egészségesebben éljenek a kispestiek.

Az erős emberek versenyének egy igazán erős kispesti, Nick Árpád volt a házigazdája. A világ- és Európa-bajnok erőemelő igazán komoly kihívások elé állította a középiskolás csapatok tagjait: súlyfelhúzásban, autókerék-húzásban, söröshordó kitartásában, farönknyomásban, füles súlyzó dobásában és a végén – az egész csapatnak – autóhúzásban kellett összemérniük erejüket. A vándorkupát először egy évre a Deák gimnázium „izompacsirtái” vihették haza, megelőzve a Ganz acélos szakközépiskolásait.

Közös sportolás a Kihívás Napján
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

A Segítő Kéz Wekerlei Szakmai Egységének kertjében összesen mintegy hatvan gondozóházi ellátott és nyugdíjas, több dolgozó, valamint Vinczek György alpolgármester és Varga Attila, a szociális bizottság elnöke várta a 15 perces frissítő testmozgást délelőtt. Balázs Piroska intézményvezető elmondta, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat azért csatlakozott már 5. alkalommal az 1982-ben Kanadából indult Kihívás Napjához (Challenge Day) – amelynek központi eleme a közösen végzett negyedórás mozgás –, hogy kedvet csináljon az egészséges életmódhoz, megszerettesse a mozgást, és újabb alkalmat teremtsen közösségi együttlétre. Kérdésünkre hozzátette, az akadálymentesített wekerlei telephelyen rendszeresek a „tornaórák”, az itt folyó szakmai, fejlesztő munkának szerves része a testmozgás. Minden adott ehhez, hiszen a korszerű udvari sporteszközöket szakember segítségével használhatják nemcsak a gondozottak, hanem a kispesti idősek, a nyugdíjas klubok és a kerületi nyugdíjas egyesületek tagjai is.  

A rendezvényt támogató önkormányzat képviseletében Vinczek György alpolgármester arról beszélt, hogy a torna és a testmozgás jót tesz az ember fizikai és mentális állapotának. Semmelweis Ferenc, a másik támogató, a Nyugdíjasok Szociális Fórumának elnöke kijelentette köszöntőjében, hogy Kispest mindent megtesz azért, hogy az itt lakók közösségként élhessék életüket, és megkapják mindazt, ami az emberi méltóság megőrzéséhez kell.

A 15 perces frissítő torna gyakorlatait a neves kispesti sportember, Nick Árpád irányításával végezték a résztvevők, majd az erős ember be is mutatta egyik legismertebb erőszámát: két kézzel és a fogaival hajlított meg egy betonvasat. A program Ihos József humorista előadásával folytatódott, majd a szabadtéri sporteszközökön gyakorolhattak a vendégek.