HÍREK  2023. január 24.      1,786
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Február elsején indulnak a műtétek az egynapos sebészeten

Február elsején egy hasi műtéttel megkezdődnek a műtéti beavatkozások az egynapos sebészeten a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) harmadik emeletén.

Február elsején indulnak a műtétek az egynapos sebészeten
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Régóta várják már a kispestiek, hogy fogadjon betegeket a kormányzati, önkormányzati és intézményi támogatásból, több mint egymilliárd forintból kialakított „kis kórház”, hogy ezzel is lerövidülhessen a műtéti várólista. Bár a működéshez szükséges az engedélyezési folyamat sokáig tartott, annak ellenére, hogy az épület már tavaly május óta készen áll a betegek fogadására, és a szükséges orvosi háttér is adva volt, most már biztosan minden akadály elhárult az induláshoz – mondta Gajda Péter polgármester, aki ma délelőtt találkozott az egynapos sebészet szakmai csapatával, orvosokkal, ápolókkal és a műtéteknél segédkezőkkel.

Nagy nap lesz a KEI életében február elseje, mert egy hasi műtéttel megkezdődnek a műtéti beavatkozások az egynapos sebészeten – tudtuk meg a szakrendelő főigazgató-főorvostól. Dr. Kumin Marianna büszkén mutatta be új csapatát, akik az elkövetkezendő időszakban ellátják majd a szakorvosok által egynapos műtétre javasolt, elsősorban kispesti betegeket, akik nagyon számítottak már az indulásra, hiszen csak a szemészeti osztályon 150-en várnak műtétre. A technológiai és a technikai fejlődés hozta magával, hogy lehetőség nyílik olyan műtétek végrehajtására, amelyek után a beteget nem kell kórházi körülmények között ellátni. Óriási előnye az egynapos sebészetnek, hogy kisebb a kórházi fertőzés kockázata, hiszen a beteg otthonában gyógyul. Hogy ki kerülhet műtétre, azt szakorvosi javaslat és az azt követő alapos kivizsgálás (EKG, labor, mellkasröntgen) után minden esetben az aneszteziológus mondja majd meg, és tesz erre javaslatot. A továbbiak az úgynevezett esetmenedzser segítségével zajlanak – hangsúlyozta.

Dr. Orosz Éva aneszteziológus szerint lesznek olyan betegek, akiknek nem javasolják majd az egynapos sebészetet, hiszen sok szempontnak kell majd megfelelniük azoknak, akik műtétre mennek. Ez alapos beszélgetések után dől majd el.

Jelenleg 10-14 napot kell majd várniuk azoknak a nőknek, akiket nőgyógyászati műtétre küldenek a szakorvosok, de várhatóan ez a várólista hamarosan rövidebb is lehet – mondta dr. Bors Gergő nőgyógyász szakorvos.

Az általános sebész dr. Bencz László szakterülete az aranyér-betegség, ezért ő sok más mellett ennek orvoslására vállalkozik az egynapos sebészeten. Bencz doktor is kiemelte annak fontosságát, hogy a betegek nem a túlterhelt kórházakban gyógyulnak majd, hanem kulturált és nyugodt körülmények között.

Az egynapos sebészetnek a létrejöttét fontos orvos szakmai tervek, komoly szervezeti és strukturális átalakítások előzték meg. A csaknem hetvenéves épületben az utóbbi időben szinte mindent felújítottak többnyire önerőből. A „kis kórházban”, a fővárosban, de országosan is egyedülálló módon két műtőben végezhetnek kisebb beavatkozásokat. Az egynapos sebészeten elsősorban a szemészeti (szürkehályog), továbbá laparoszkópos sebészeti (hasfali, lágyéksérv, stb.), nőgyógyászati (méhszájseb, hüvelyplasztika, condyloma, egészségügyi küret stb.), ortopédiai (artroszkópos térdműtét, bütyök, kalapácsujj, ganglion), kisebb traumatológiai beavatkozások (csukló, könyök alagút szindróma stb.), urológiai (fitymaszűkület, húgycsőtágítás stb.) és gasztroenterológiai műtétek végzésére készülnek.

Jelenleg 11 szakdolgozóval (nővér, beteghordó, műtős, műtősegéd stb.) kezdik majd meg a munkát: az orvosok a KEI dolgozói, de lesznek külsős operáló orvosok is. A műtőkben a hét öt munkanapján 8 és 20 óra között folyik majd a gyógyítás, majd azt követően a műtét jellegétől függ a megfigyelés időtartama.  Beteg itt éjszakára nem maradhat, estére mindenki otthonába távozik.