HÍREK  2022. december 21.      639
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tűzveszélyes hónap a december

Áldozatot is követelt az a tűz, amely szerdán délelőtt keletkezett a Fő utcában lévő háromlakásos társasházban.

tuz20221221-01 

A családi háznál keletkezett tüzet harminchárom tűzoltó fékezte meg, nyolc járművel vonultak a helyszínre, hogy elkerüljék a tűz átterjedését a szomszédos épületekre. Az oltási munkálatok közben egy holttestet találtak. A lakásban élő 82 éves bácsi vélhetően füstmérgezésben halt meg – tájékoztatta lapunkat az önkormányzat közbiztonsági referense, dr. Csatári Bálint, aki egész délelőtt a helyszínen dolgozott a tűzoltókkal. A tűz keletkezési körülményeinek feltárása érdekében tűzvizsgálati eljárás indul.

tuz20221221-02 

A decemberi, de különösen a karácsonyi időszak komoly próbatétel a tűzoltóknak is, hiszen az adatok szerint decemberben naponta átlagosan harminc lakásban keletkezik tűz, és kétnaponta legalább egy tragédiával végződik.

Csatári Bálint szerint ebben az időszakban különösen nagy figyelmet kell fordítani az adventi koszorúk gyertyáira, a karácsonyfán lévő izzók műszaki állapotára, mert ha nem biztonságos, hamar megvan a baj. A karácsonyfát is legalább másfél méterre helyezzük el a fűtőtesttől, kandallótól.

Száradófélben lévő fenyőfára már ne tegyünk égő gyertyát, se csillagszórót. Hulló levelű adventi koszorúnkon se gyújtsunk már gyertyát.

De sütés, főzés közben is ott felejthetünk ezt-azt a konyhában a tűzhelyeken, amelyek könnyen tüzet okozhatnak. Ha sütés közben az olajjal teli edényünk lángra kap, soha ne oltsuk vízzel, tegyünk fedőt az edény tetejére.

Új problémaként számolni kell azzal is, hogy az energiaszámlák emelkedése miatt az emberek alternatív fűtési eszközöket is használhatnak, pl. hősugárzót, gázpalackos melegítőt, amelyek szintén növelhetik a tűzveszélyt. Ügyeljünk tehát fokozottan a lakásban lévő eszközök használatára, és legyen a lakásban szén-monoxid-riasztó is – tanácsolja a szakember.