HÍREK  2021. december 13.      975
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újra lehet csúszdázni a központi játszótéren

A munkálatok tervek szerint haladtak, november végére megérkeztek az új terepcsúszdák, valamint elkészült az alattuk lévő új gumiburkolat a központi játszótéren – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől, aki Tichy Judittal, a Közpark Kft. munkatársával és Varga Attila alpolgármesterrel „visszaadta” a játszótér ezen részét a kispestieknek ma délelőtt.

 

Újra lehet csúszdázni a központi játszótéren
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Mint arról már korábban beszámoltunk a játszótérkomplexum építése 2009-ben kezdődött, és két ütemben készült el. Nem csoda, hogy az intenzív használat miatt ma már cserére szorultak a játékok annak ellenére, hogy rendszeres a karbantartás a téren. Különösen megviselte az idő a csúszdákat és környéküket, jogosak voltak a szülői aggodalmak és észrevételek.

Mint ahogy azt a mai bejáráson Gajda Péter polgármestertől megtudtuk, a csúszdafelújítás után a műfüves focipálya felújítása következik itt, és majd a Kós téren is. A központi játszótéren ma meg is kezdődődött a műfű lerakása. Vagyis megyünk tovább, valamennyi játszóterünket megvizsgáljuk és elvégezzük a szükséges javításokat, eszközök cseréjét, zöldterületet felújítását. A csúszdát, a mellette lévő 12 évnél idősebb gyerekeknek kialakított játszóteret, a szánkózódombi két, speciálisan ide tervezett rézsűcsúszdát, a közöttük lévő mászóhálót, az alattuk lévő ütéscsillapító burkolatot és majd a műfüves focipályát közel 100 millió forintért újítja fel az önkormányzat a Közpark Kft.-vel közös beruházásban – tette hozzá a polgármester.

A Központi játszótér átépítésekor első ütemben 525 négyzetméteres műfüves focipálya épült a domb tövében. A sportpályát 4 méter magas – a kapuknál 2 méteres hálóval kiegészített – hangtompító kerítésrendszer veszi körül. A mellette lévő „kaland játszótér” az 5-6 évesnél nagyobb gyerekeknek nyújt kikapcsolódást.

Ehhez csatlakozik a „kicsik tere”. A két játszótér összesen csaknem 600 négyzetméter ütéscsillapító műfüves burkolatot kapott. Mindkettőt 1,5 méter magas kerítés veszi körül. A munkára mintegy 100 millió forintot fordított akkor az önkormányzat.

Az átépítés második ütemében, a 12 évnél idősebb gyerekeknek alakítottak ki játszóteret: a szánkózódombra két, speciálisan ide tervezett rézsűcsúszdát szereltek, közéjük mászóháló, alájuk ütéscsillapító burkolat került. A domb aljában, a Petőfi utcai részen mozgássérült hinta áll, nem messze ettől egy óriási mászó háló, több ügyességi játék és három, nagy dobókockából álló mászó fal, illetve egy lengőhinta várja a gyerekeket. A műfüves focipálya felé eső részen található a dombba épített, akadálymentesített nyilvános WC, amelynek előterében kisbabákat is pelenkázni tudnak a szülők. A sportpálya sarkánál ivókút áll.

2014 májusában Magyarországon elsőként a kispesti központi játszótérre kerültek ki kültéri, elektromos áramot termelő fitneszgépek. Nem csupán az egészséget és a kondíciót lehet megőrizni velük, de a megújuló energiaforrással működő spiningkerékpár, a kézi kerékpár, a fekvőkerékpár és ellipszisgép a szabadban végzett sportolás öröme mellett lehetővé teszi, hogy a mozgás során termelt energia újratölthesse a lemerült mobiltelefont, a laptopot és egyéb elektronikus berendezést.