HÍREK  2021. december 11.      807
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Itt az oltás ideje

Előreláthatólag 2021. december 14-től lesz lehetőség az újabb korosztály (5-11 év) COVID-19 elleni védőoltására kórházi oltópontokon és a gyermekorvosi rendelőkben. Az oltópontokra már lehet időpontot foglalni online  (https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra).

Magyarországon jelenleg igen jól állunk, a többi korosztály számára is van elég vakcina. Nagyon nagy dolognak tartom, hogy már a kisgyermekeknek is van lehetőségük a COVID-19 elleni aktív védekezésre – tudtuk meg dr. Győri József házi gyermekorvostól. Győri doktor a szülők figyelmébe ajánlja a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) információit, amelyet szülők számára állítottak össze az 5 évnél idősebb gyermekek COVID-19 elleni védőoltásáról.

Nézzünk néhány fontosabb kérdést, amely foglalkoztatja a szülőket!

1. Miért hasznos az oltás felvétele a gyermekek számára?
- A védőoltás csökkenti a koronavírus-megbetegedés halálos kimenetelének az esélyét, csökkenti a súlyos lefolyás, a kórházba kerülés, intenzív kezelés, oxigénterápia esélyét.
- A védőoltás segít a sokszervi gyulladásos megbetegedés megelőzésében. Akár enyhe lefolyású koronavírus-fertőzést követően is gyermekekben későbbi szövődményként súlyos sokszervi-gyulladás alakulhat ki a szervezet kóros immunválasza miatt.
- A védőoltás segít a hosszú távú COVID (long-COVID, post-COVID) megelőzésében. A fertőzés lezajlása után 6-8 hétig vagy akár hónapokig is nagyfokú állandó fáradtság, figyelem-, memóriazavar, számolási, nyelvhasználati, gondolkodási, tanulási nehézség, krónikus tüdőproblémák, elhúzódó ízérzés- és szaglásvesztés állhat fenn a gyermekeknél. Ez olyanoknál is előfordulhat, akik tünetmentesen vagy akár egészen enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen.

2.Valóban indokolt a védőoltás az 5-11 éves korosztályban?
- Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint az 5-11 éves korosztályban 2021. október közepéig az USA-ban több mint 8.300 kórházi felvétel történt COVID-19-cel összefüggésben, csaknem 100 halálesettel. Így ebben a korosztályban ez a megbetegedés bekerült a tíz leggyakoribb halálok közé.

3. Miért hasznos az oltás felvétele a környezet számára?
- A védőoltás csökkenti a fertőzés átadásának kockázatát. Az oltott gyermekek kevésbé adják át a vírust barátaiknak, társaiknak, szeretteiknek, szüleiknek, nagyszüleiknek, tanáraiknak. Ezzel őket is védik. Ez a tényező különösen fontos a gyerekeknél, fiataloknál, akik iskolába járnak, sportolnak, programokra mennek, szórakoznak.

4. Mit lehet tudni a mellékhatásokról?
- A tizenévesekben megfigyelt mellékhatások azonosak a felnőtteknél tapasztaltakkal: fájdalom, bőrpír, duzzanat az injekció beadásának helyén, fáradtság, fejfájás, ízületi és izomfájdalom, rossz közérzet, szédülés, amelyek pár nap alatt elmúlnak. A felnőtteknél ismert anafilaxiás reakció extrém ritka. A védőoltás beadása után edzeni, sportolni lehet, de a kifejezetten erőteljes edzések néhány napig kerülendők.

5. Mekkora a szívizomgyulladás tényleges kockázata az oltás után?
- Elsősorban a tizenéves fiúk oltásánál létezik ez a kockázat, jellemzően pár nappal az oltás és inkább a második adag beadása után jelentkezhet; mellkasi fájdalom, légszomj, szívdobogás-érzés, gyengeség kíséri; általában pár nap alatt megszűnik, tüneti terápiával, pihenéssel jól kezelhető. A szívizomgyulladás azonban maga a fertőzés hatására hatszor gyakrabban fordul elő, mint az oltás következtében.

6. Érinti az oltás a növekedést vagy a serdülést?
- Nincs biológiai ok vagy bizonyíték, ami arra utalna, hogy az oltás beavatkozna ezekbe a folyamatokba, vagy hatással lenne a hormonháztartásra. A vakcina nem tartalmaz örökítő anyagot (DNS), nem lép be a sejtek magjába. Az mRNS megtanítja a szervezetet az ellenanyag-termelésre, maga viszont hamar lebomlik.

7. Nem okozhat meddőséget a vakcina?
- Nincs bizonyíték arra, hogy hatással lenne a vakcina a reproduktív folyamatokra tizenévesek körében sem. Előfordulhat a menstruációs ciklus átmeneti szabálytalansága, mely nem tart tovább egy-két hónapnál.

8. Ha a gyermek átesett a fertőzésen, szükséges-e az oltás?
- A fertőzés kivált ugyan védelmet, azonban ennek mértéke személyenként nagyon eltérő és megjósolhatatlan. Enyhe lefolyás esetén az immunválasz meglehetősen gyenge. Ezzel szemben az oltás bizonyítottan erőteljesebb és hosszabb időtartamú választ eredményez. A fertőzésen már átesett gyermekeknél az oltás egyúttal extrém hatékony emlékeztetőként is működik.

9. A gyermekeknél a fertőzés általában enyhe lefolyású, miért kellene oltani?
- Amint azt korábban is írtuk már, gyermekeknél is előfordul a fertőzés súlyos, akár halálos formája. Továbbá, enyhe lefolyás esetén is ugyanúgy kialakulhatnak hosszabb távú súlyos következmények. Egy szülő sem tudhatja előre, hogy a gyermeke pontosan hogy fog reagálni, nem érdemes kockáztatni!

Dr. Győri József felhívja a szülők figyelmét, hogy a regisztrációt, azt követően pedig az oltópontokra való időpontfoglalást minél hamarabb tegyék meg. A gyermekorvosi rendelőkben is lehet kérni az oltást, ennek szervezése azonban olyan mértékű pluszfeladatot jelent a rendelő dolgozóinak a napi betegellátás és a járvány idején megnövekedett feladatok mellett, hogy arra kérik a szülőket, az oltóponton való oltást válasszák, ahol saját életüknek, időbeosztásuknak megfelelően, rugalmasan tudnak időpontot foglalni.

Van néhány olyan kisgyermek, akik annyira csak bennünk bíznak, hogy számukra az oltóponton való oltakozás szóba sem kerülhet. Nekik egy oltási napot mindenképpen szervezünk a praxisban. Ezek a családok vállalják, hogy a mi általunk megadott időponthoz alkalmazkodnak – tette hozzá.