HÍREK  2021. február 05.      2,032
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megkezdődött a legidősebb kispestiek oltása

Csütörtöktől vasárnapig tart az oltásra regisztrált legidősebb korosztály tervezett oltása, amelyet a háziorvosok végeznek kerületszerte. Ugyanazt a korszerű amerikai Moderna vakcinát kapják, amelyet az egészségügyben, illetve a szociális ágazatban dolgozóknál használtak.

Megkezdődött a legidősebb kispestiek oltása
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Az idősek beoltása gyors szervezőmunkát igényelt a háziorvosoktól és az egészségügyi dolgozóktól, mivel volt olyan praxis, ahol megérkezett ugyan az oltási útmutató, de időben nem kapták meg az oltandók névsorát, és fordítva, de a kezdeti adminisztratív nehézségek után helyben már zökkenőmentesen zajlik az oltás. Az 1939. december 31. előtt született idős kispestieket az amerikai Moderna vakcinával oltják vagy a rendelőkben, vagy pedig otthonaikban – tudtuk meg dr. Szeghalmi Lajos háziorvostól, a kerületi háziorvosok szakmai vezetőjétől. A háziorvosok most egy-egy 5 ml-es ampullát kaptak, amely 10 idős ember oltására elegendő oltóanyagot tartalmaz. Szeghalmi doktor praxisában 22 idős regisztrált korábban az oltásra, közülük tízen most, heten a rendelőben, hárman pedig otthonaikban kapják meg a vakcinát.

Az oltás beadása előtt a háziorvos minden esetben kikérdezi a pácienseket az aktuális egészségi állapotukról, és csak azután kezdődhet az oltás, amely után még 30 percet várakozni kell a rendelőben az esetleges mellékhatások, oltási reakciók miatt. Szeghalmi doktorék nem tapasztaltak mellékhatásokat, rossz oltási válaszreakciókat, az idősek jól reagáltak az oltóanyagra. A tíz oltási lehetőségen felülieket a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton várják. Ide elsősorban olyan betegeket választottak ki, akik meg tudják oldani az oltópontra való eljutást.

Kispesten 32 praxisban (alapellátó orvos) gondoskodnak a betegek gyógyításáról, ellátásáról. Mivel a vakcinát hűtve kell tárolni, a felbontott ampullák csupán hat órán át használhatóak fel szobahőmérsékleten, így az oltások megszervezését precízen és „tartalék” oltandó személyekkel kellett megszerveznie a háziorvosoknak.