KÖZLEMÉNYEK  2020. szeptember 30.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Dódity Gabriella által leírtak ismét nem felelnek meg a valóságnak

A kispesti Fidesz Facebook-oldalán ismét megjelent egy olyan cikk, amely azt a téves látszatot akarja kelteni, hogy Kispest Önkormányzata szabálytalanságot követett el. Öntsünk tiszta vizet a pohárba, és az alábbi tények közlésével igyekszünk a képviselő asszony számára is megadni azokat az információkat, amelyeket a napirend tárgyalása során a képviselő-testületi ülésen is megszerezhetett volna.

A tény az, hogy a kérdéses – az 50-es villamos végállomásánál található – telekingatlan megszerzését, ahogyan a nyilvános, elérhető testületi anyagokból is kiderül, azzal a céllal kívánta Kispest Önkormányzata megszerezni, hogy a kerület legjelentősebb intermodális csomópontjának, a Határ útnak a rendezésébe tényleges és valós beleszólást szerezzen. A terület, amelyet az Önkormányzatunk megszerzett egy olyan magántulajdonban lévő terület volt, amelyen jelenleg is az 50-es villamos végállomása található, illetve a 3-as metró egyik feljáró lépcsője (műtárgya). Már pusztán ezek alapján is közérdek az ingatlan önkormányzati tulajdonba vétele. Ekkor még maga Dódity Gabriella is támogatta a terület sorsának rendezését, hiszen Ő maga szervezett látványos kátyúzási akciót arra az útszakaszra, ami a telekcserével került önkormányzatunk tulajdonába és kezelésébe.

A Fővárosi Önkormányzat peres úton kívánta az ingatlant visszaszerezni évekig, sikertelenül. A pert még dr. György István (FIDESZ), akkor még Budapest Főváros főpolgármester-helyettese, Dódity Gabriella korábbi munkaadója kezdeményezte. A peres eljárás sikertelensége önkormányzatunk számára valószínűsíthető volt, mivel téves állításokon alapult.

A per során a felperes Fővárosi Önkormányzat marasztalási keresetet terjesztett elő, a pertárgy értékét a perbeli ingatlanok jelenlegi forgalmi értéke szerint kellett vizsgálni. Az alperes (eladó cég) kérelmére Dr. Farkas Tamás közjegyző 11067/Ü/600/2018/5. ügyszámú végzésével szakértői bizonyítást rendelt el és az ingatlanok forgalmi értékének megállapítására kirendelte az I-Bolgár Szakértői és Pénzügyi Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaságot. A kirendelt Kft. független igazságügyi szakértő tagja, Dr. Inámi Bolgár Kálmán által készített igazságügyi ingatlanforgalmi szakvélemény szerint az ingatlanok forgalmi értéke 2.255.578.000,- Ft, azaz kétmilliárd- kétszázötvenötmilló-ötszázhetvennyolcezer forint összeg volt. Ebből a telektestből került leválasztásra a kérdéses közterület, amely végül az ingatlancsere tárgyát képezte.

A két ingatlan, amelyet cserébe adott Kispest Önkormányzata, két olyan ingatlan volt, amelyeket korábban az a Tulajdonosi Bizottság jelölt elidegenítésre, amelynek Dódity Gabriella is tagja volt.

Dódity Gabriella olyan ingatlanforgalmi-értékbecslésben megállapított értékeket vitat, amelyekkel korábban egyetértett. Az egyik cserébe adott ingatlan a Vas Gereben utca 109. szám alatti, amelyet ugyanezen a becsült értéken Dódity Gabriella (FIDESZ) és Molnár András (FIDESZ) kérésére ajánlottunk fel megvételre a Magyar Katolikus Egyház Kispesti Jézus Szíve Plébánia, illetve az egyházmegye vagyonkezelője részére.
A másik cserébe adott ingatlan az Ady Endre út 35. szám alatti, amelyen egy romos ház és a szomszédok által többször kért, életveszélyes és elbontandó kerítés állt. Az ingatlan forgalmi értéke itt is a jogszabályok szerint hivatalos értékbecslő által került megállapításra.

A helyi önkormányzat egyébként nem köthet csereügyletet a Fővárosi Kormányhivatal jóváhagyása nélkül. A helyi önkormányzat által kötött csereügylethez szükséges kormányhivatali jóváhagyás eljárási szabályairól szóló 126/2015. (V. 27.) Korm. rendelet szerint a kormányhivatal vizsgálja a csereügyletben részvevő ingatlanok értékarányosságát is és, az adásvételi szerződés kormányhivatali záradéka nélkül nem is léphet hatályba.

Kispest Önkormányzata összes dokumentuma a tárgykörben nyilvánosan elérhető a kispest.hu oldalon.

Budapest, 2020. szeptember 30.

Kispest Önkormányzata

 varoshaza-nyar-alt