KÖZLEMÉNYEK  2020. július 24.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közlemény Paróczai Anikó képviselő állításaival kapcsolatban

Paróczai Anikó önkormányzati képviselő az elmúlt napokban több valótlan állítást tett a Kispesti Önkormányzattal kapcsolatban, amire az alábbi közleményben reagálunk.

1. Paróczai Anikó több alkalommal, több helyen is valótlanul állította, hogy „felszámolták az Antikorrupciós és Tényfeltáró Bizottságot”. Ezzel szemben a valóság az, hogy annak felállítását az önkormányzat vezetése és a többséget biztosító DK-s, MSZP-s és Párbeszédes képviselők is támogatták 2020. január 28-án, az eredetileg tervezett kettő helyett három hónap működési idővel. A bizottság mandátuma így az eredeti döntésnek megfelelően 2020. április 26-án szűnt meg, a felállításakor a testület által elfogadott menetrendnek megfelelően, külön megszüntető döntés nélkül.

2. Paróczai Anikó valótlanul állította, hogy „Minden erejükkel arra törekszenek, hogy ne lehessen átvilágítani az önkormányzati cégeket.” Ezzel szemben a valóság az, hogy az elmúlt években mind az Állami Számvevőszék, mind az erre a feladatra szakosodott szakértői vállalkozás, mind pedig a rendszeres belső ellenőri vizsgálatok, mind az önkormányzatot, mind annak gazdálkodó szerveit több alkalommal is vizsgálták, átvilágították, egy újabb átvilágítás előkészítése pedig jelenleg is zajlik.

3. Képviselő asszony valótlanul állította, hogy „Még egy lista átadására sem hajlandók, hogy milyen ingatlanok vannak önkormányzati tulajdonában" Ezzel szemben a valóság az, hogy ezek az információk a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően elérhetők az önkormányzatnál, és bármelyik képviselő szabadon hozzáférhet a polgármesteri hivatalban.

Az Antikorrupciós és Tényfeltáró Bizottság mandátumának lejárta után Kispest Önkormányzata egy részletes, minden kérdésre kiterjedő vizsgálati anyagot hozott nyilvánosságra 2020. június 15-én „Összefoglaló jelentés antikorrupciós és tényfeltáró vizsgálatról” címmel, amely azóta is elérhető az önkormányzat hivatalos honlapján. Ebben a jelentésben külön fejezet foglalkozik a cikkben említett önkormányzati ingatlanokkal, az Önkormányzati bérlakások értékesítése 2014 – 2020 közötti időszakban címmel.

Az összefoglaló jelentés megállapítása szerint a kispesti vizsgálatok és a megismert dokumentumok alapján kijelenthető, hogy Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata és annak Polgármesteri Hivatala a képviselő által felvetet kérdéses ügyekben a vonatkozó jogszabályok betartásával járt el.

Paróczai Anikónak, az Átláthatósági és egyenjogúsági tanácsnokként, a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnökeként, valamint a Környezetvédelmi, a Szociális és Lakásügyi, valamint a Közbeszerzési és Költségvetési Bizottság alelnökeként minden eszközt biztosít az önkormányzat, hogy a képviselői munkáját a lehető legjobban tudja végezni Kispestért, a kispestiekért.

Kispesti Polgármesteri Hivatal 

varoshaza-tavasz-jo