KÖZLEMÉNYEK  2021. május 28.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Gyommentesítés, parlagfűirtás Kispesten

Tisztelt Kispesti Lakosok, Ingatlantulajdonosok!

Az egészséghez való alapjog és az egészséges környezet biztosítása érdekében közös célunk, hogy a pollenallergiát okozó gyomnövények, így többek között a parlagfű elszaporodását és terjedését megakadályozzuk.

Ezért kérjük, hogy az Önök által lakott ingatlan beépítetlen felületeinek (udvar, kert) és az ingatlan előtti zöldsávnak, ároknak gondozásáról, kaszálásáról, a gyomnövények eltávolításáról a vegetációs időszak alatt folyamatosan gondoskodni szíveskedjenek.
A pollenallergiát okozó gyomnövények elleni védekezés során nagyon fontos, hogy azt még virágzásuk előtt végezzük el. A védekezés történhet gyomlálással, gyökérrel együtt való kihúzással. Nagyobb területen rendszeres kaszálással tudjuk eredményesen megakadályozni a virágzat kifejlődését és így a pollenszórás beindulását.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében: „A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” Június 30-át követően a védekezés elmulasztóival szemben közérdekű védekezés rendelhető el és egyúttal növényvédelmi bírság szabható ki.

A zöldterületek gyommentesen tartását a Budapest Főváros Közgyűlésének a Főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII. 1.) önkormányzati rendelete is szabályozza, melynek a 3. § (1) bekezdése kimondja, hogy: „Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlan – beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészletet is - és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, …”

Aki Kispest közigazgatási területén elhanyagolt, gondozatlan, gyomos ingatlant észlel, az alábbi elérhetőségeken jelezheti:
Kispesti Polgármesteri Hivatal Zöldprogram Iroda, a 3474-528-as telefonszámon vagy a zoldprogram@kispest.hu e-mail címen.

Bízunk benne, hogy közös erőfeszítéssel egészségünk és a rendezett környezet fenntartása érdekében sikerrel vesszük fel a harcot az allergén gyomnövények ellen, élhetőbbé téve ezzel lakókörnyezetünket.

Zöldprogram Iroda

 parlagfu-jo