KÖZLEMÉNYEK  2019. december 07.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Hóeltakarítás és jégmentesítés Kispesten

Beköszöntött a téli időszak, szépségeivel, örömeivel és nehézségeivel együtt. Bár az idén még jelentősebb hómennyiség nem jelentkezett, a tél még tartogathat számunkra további meglepetéseket, havat, ónos esőt, jegesedést, ezáltal csúszós járdákat és úttestet. A közlekedő utak a ráfagyott csapadék, letaposott hó miatt „korcsolyapályává” válnak, és komoly veszélyforrást jelentenek a gyalogosan közlekedő időseknek és fiataloknak egyaránt, ezért fontos, hogy ezek hó- és jégmentesítéséről mindenki gondoskodjon.

ho-jeg 

Kispesten a burkolt utak, közjárdák megtisztítását az FKF Zrt. végzi. A megállóhelyek, és az azokat övező járdaszakaszok takarításáért az üzemeltető közlekedési vállalatok (BKK és BKV) felelősek. A kerület kezelésében lévő közterületi járdák (parkokban, tereken, sétányokon átvezető gyalogjárdák) tisztításáról a kispesti önkormányzat megbízásából a KÖZPARK Nonprofit Kft. gondoskodik.

Az ingatlanok előtti járda megtisztítása az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának, bérlőjének) feladata. A síkosság-mentesítést szükség szerint – akár naponta több alkalommal is – el kell végezni, hiszen egy-egy balesetből adódó kártérítés az ingatlan tulajdonosát vagy adott esetben a társasház lakóközösségét együttesen terheli.

A Fővárosi Közgyűlés a főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII.1.) Föv. Kgy. rendelete alapján:

3. § (1) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni:

a) az ingatlan - beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletet is - és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, hóeltakarításáról és síkosság mentesítéséről.

7. § (2) Úszótelken lévő épületek járdái közül, az egyes épületek megközelítésére szolgáló és az épületek körüljárását biztosító járda, ingatlan előtti járdaszakasznak minősül.

8. § (1) A járdáról letakarított havat 8 m-nél szélesebb kocsiutakon az úttest két szélén, a folyóka szabadon hagyásával, ennél keskenyebb kocsiút esetén a járda szélén kell összegyűjteni úgy, hogy a gyalog közlekedők számára 1,5 méter széles terület szabadon maradjon.

(2) A gyalogos- és közúti forgalom zavartalansága érdekében havat tilos felhalmozni:

a) útkereszteződésben,

b) úttorkolatban (a legelső hórakást az úttorkolattól legalább 8 m távolságra kell elhelyezni),

c) kapubejárat elé, annak szélességében,

d) a járdasziget és a járda közé,

e) a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyeknél a jármű megállóhelye és a járda közé,

f) a közszolgáltatási felszerelési tárgyra (vízelzáró csap, gázcsap, víznyelő akna) és egyéb közérdekű létesítmény (forgalomirányító lámpa, közvilágítási lámpaoszlop, hirdetőoszlop) köré,

g) a kijelölt rakodóhelynél annak teljes hosszában a járdaszegély mellé,

h) a fák tövében.

(3) Az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált közutakon (kocsiutakon), járdákon, szükség esetén, naponta többször is síkosság-mentesítést kell végezni.

Kérjük, hogy a fentiek értelmében mind maguk, mind lakótársaik, családtagjaik testi épsége megóvása érdekében az ingatlanok előtti járdákon, közlekedő utakon végezzék el a szükséges hó- és síkosság-mentesítést!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a konyhasóval történő sózás amellett, hogy a növényzetet jelentősen károsítja, a talaj tápanyag vesztését, az úttest, hidak, víz- és gázvezetékek, műtárgyak, járművek, egyéb létesítmények korrózióját okozhatja! A sózás helyett az alábbi módszereket, anyagokat ajánljuk:

A síkosság-mentesítés legegyszerűbb módja a mechanikus tisztítás: fogjuk a hólapátot, és lapátoljuk el a havat, ez a leginkább környezetkímélő megoldás, mely egyben jót tesz a kondíciónknak, s legalább friss levegőn tartózkodunk. Lehet érdesítő anyagokat is kiszórni, ezek közül elsősorban a bomló szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (zeolit, homok, kis szemcséjű sóder, vagy salak) célszerű használni. Az érdesítő anyagokat olvadás után össze kell takarítani! Ezen kívül léteznek különféle jégmentesítő anyagok, de ezek közül csak olyan használható (pld. zeolittal kevert útkáli, Zeo-Kal) amely a környezetet nem károsítja! A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 5. § (2) alapján „belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.”

Csúszásmentes téli közlekedést kíván:

Kispest Önkormányzata