KÖZLEMÉNYEK  2021. február 22.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Előzetes tájékoztató az óvodai beiratkozásról a 2021/22-es nevelési évre

Tisztelt Szülők! Kedves Anyukák, Apukák!

Az óvodai beiratkozás rendjét jogszabály határozza meg. Ez alapján a beiratkozás időpontjáról és az óvodai jogviszony létesítésével összefüggő eljárásról a fenntartó a beiratkozás első határnapját megelőzően legalább harminc nappal hirdetményt tesz közzé. Kerületünkben az óvodai beiratkozás időszaka hagyományosan május első napjaira esik a szülő által választott óvodában. A hirdetményt április első napjaiban publikáljuk, illetve függesztjük ki az intézményekben.

Azonban a jelenleg is fennálló egészségügyi veszélyhelyzet ideje alatt az óvodai beiratkozás megszokott menete ismét változhat. Kérjük a tisztelt szülők türelmét és megértését!

Emlékeztetőül: a veszélyhelyzet 2020. március 11. napján történt kihirdetését követően a köznevelésért felelős miniszter határozata alapján a 2020/21-es nevelési évre történő beiratkozás ideje és módja is változott. Abban az esetben, ha a szülő nem a kötelező felvételt biztosító óvodába kívánta gyermekét beíratni, akkor ezt a szándékát – a körzetes óvoda nevének és címének megjelölésével – elektronikus úton vagy különösen indokolt esetben személyesen jelezte az általa választott óvoda vezetőjének.

A körzettel nem rendelkező óvoda (egyházi fenntartású, illetve magánóvoda) a hozzá érkező szándéknyilatkozatok alapján a gyermek felvételéről hozott döntésről írásban értesítette a gyermeket nevelő szülőt, illetve az érintett kötelező felvételt biztosító óvoda vezetőjét.

Ezt követően a kötelező felvételt biztosító óvoda hivatalból felvette a körzetébe tartozó azon gyermeket, akivel kapcsolatosan nem érkezett jelzés arról, hogy más óvodába nyert felvételt.

A beiratkozáshoz szükséges iratok bemutatására csak a gyermek első óvodai nevelési napján került sor.

Kerületi óvodáinkba a 2020/2021-es nevelési évre különleges esetektől eltekintve egy szándéknyilatkozat kitöltésével és a választott óvoda vagy a Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Irodája felé történő elektronikus megküldésével történt a beiratkozás. A felvételről szóló határozat szintén elektronikus úton került postázásra.

A fentiekre tekintettel a járványhelyzet alakulásának függvényében történik majd a beiratkozás rendjének meghatározása. A kerületi köznevelési intézményekről tájékozódhatnak az intézmények honlapján, továbbá a hamarosan elérhető Kispesti Hívogató 2021-es kiadványából. Az óvodák felvételi körzetében apróbb módosítások történtek. A 2021/2022-es nevelési évre történő beiratkozáskor érvényes körzethatárok 2021. március 1-től válnak elérhetővé a https://uj.kispest.hu/ honlapon.

További információt a Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Iroda Humánszolgáltatási Csoportja tud adni hétfő, szerda és pénteki ügyeleti napokon a (1) 3474-632; (1) 3474-607 telefonszámokon, valamint a humanszolgaltatas@kispest.hu e-mail címen.

Kérjük, kísérjék figyelemmel honlapunkat, a tudnivalókról folyamatosan tájékoztatjuk Önöket.

 ovisok