KÖZLEMÉNYEK  2021. február 09.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Könyvtári Cserepont szolgáltatás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Járványügyi szempontból teljesen biztonságosan, a könyvtárakba való belépés nélkül lehet előzetesen igényelt könyveket kölcsönözni február 10-től a Könyvtári Cserepontokon. Olvasóbarát intézkedésként a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár ideiglenesen ingyenessé teszi az előjegyzést a leendő olvasók számára.

fszek

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára és valamennyi tagkönyvtára 2020. november 11-e óta zárva tart, mivel a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet a járványügyi veszélyhelyzet miatt megtiltotta a könyvtárakban való tartózkodást. Az intézmény meghosszabbította a több mint 200 ezer kölcsönzés lejárati idejét, emellett „Könyvtár otthonról” tanulástámogató információs szolgáltatást indított telefonon, e-mailben és Skype-on. A FSZEK elérhetővé tette adatbázisait is a könyvtári tagok számára, akik nem rendelkeznek tagsággal, online regisztrációt követően használhatják ezeket. Az online szolgáltatások azonban nem helyettesítik a mindmáig legnépszerűbbet: a könyvkölcsönzést, ezért a könyvtár 2021. február 10-től Könyvtári Cserepont elnevezéssel könyvkölcsönzési szolgáltatást indít.

A Könyvtári Cserepontokon a bibliotékák zárva tartása mellett – ajtón vagy ablakon keresztül – lehetségessé válik a kölcsönzés. Kizárólag előzetesen megrendelt könyveket lehet elvinni, ezért a FSZEK olvasóbarát intézkedésként átmenetileg ingyenessé teszi az előjegyzést. Az igények leadására 2021. február 8-ától nyílik lehetőség. A Cserepontokon a beiratkozás és a kölcsönzött művek visszaadásának lehetősége is biztosított lesz, a könyvtár a novemberi bezárás óta beszerzett közel 14 ezer könyvújdonsággal is várja olvasóit. A Cserepontok február 10-től normál nyitvatartási időben kölcsönöznek, azzal, hogy a kijárási tilalomra tekintettel minden bibliotéka 18 órakor bezár. Az olvasók számára az utcai várakozás közben kötelező lesz a távolságtartás, illetve maszk viselése. A Könyvtár az olvasók biztonsága érdekében a visszavett könyveket 72 óra karantén után teszi újra hozzáférhetővé.

A Könyvtári Cserepont szolgáltatás részleteiről, nyitva tartásáról a FSZEK a portálján, a www.fszek.hu címen, a közösségi médiafelületeken és e-mailben is tájékoztatja olvasóit.