KÖZLEMÉNYEK  2021. február 04.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Jelentős változások a Kispesti Egészségügyi Intézetben

Tisztelt Kispesti Lakosok!
Kedves Betegeink!

Ismét jelentős változások történnek Intézetünkben, a zökkenőmentes megvalósítás érdekében türelmüket és együttműködésüket kell kérnem!

1. Területi átrendezések. Fontos történés az Intézet életében, hogy a kidolgozott ütemterv szerint megkezdjük a szakrendeléseket érintő költözések szakaszos megvalósítását. Ennek kettős célja van. Egyrészt szükséges az egynapos sebészet területének mielőbbi átadása, a jelenleg ott működő szakrendelések új helyének kialakítása. Másrészt kívánatos az Intézet új arculatának megvalósítása a célszerűség jegyében, az egyes összetartozó szervezeti egységek összerendezésével.

- Ennek megfelelően az első emelet bal szárnyán a teljes mozgásterápiás részleg fog működni (leköltözik az Ortopédia, a Gyógytorna és a Masszázs). A Bőrgyógyászat az első emelet jobb szárnyán kap területet a Gyógytorna helyén.

- A Kardiometabolikus ambulancia, profiljának megfelelően, a Belgyógyászati részlegre, a második emelet bal szárnyába lesz elhelyezve.
-A Laboratórium helyén kerül kialakításra a Sebészet, az Urológia és a Gasztroenterológia.

Elindultak a munkálatok és a költözések. Tudom, hogy minden változás kényelmetlenséggel jár, de a lakosság érdekeit szem előtt tartva, az Intézet színvonalának további növelése érdekében kérek Önöktől megértést, türelmet, segítő hozzáállást!

2. Új vizsgáló eszköz a Szemészeten. Az Önök aktív közreműködésével történt összefogásnak köszönhető sikeres Richter Egészségváros napon adományként kaptunk 7.034.000 forintot. Közel fél millió forint saját forrással kiegészítve, beszereztük és beüzemeltük az OCT vizsgáló eszközt. Megtörtént a betanítás és már megkezdődtek a vizsgálatok.

3. Új CT-MR diagnosztikus központ. A régi Gyermek háziorvosi rendelő helyén kialakított CT-MR diagnosztikus központ, a RADITEC meghozta Kispest számára a magas képalkotó diagnosztika helyben történő elérését. Szakorvosi beutalóval - ingyenesen lehet igénybe venni- a RADITEC honlapján lehet időpontot foglalni, vagy a beutaló szakorvos kéri meg az időpontot. A várólista egyelőre még körülbelül 60 nap. Háziorvosi beutalóval pár napon belüli fizetős ellátásra is van lehetőség. Folyik a területi ellátási kötelezettség módosításának kérvényezési folyamata, ami a várólista rövidülésének feltétele.

4. Új Gyermek háziorvosi rendelő. A minden szempontból XXI. századi, korszerű rendelő a Csokonai utcában hiánytalanul kielégíti az igényeket. A kis páciensek és a dolgozók felé pozitív hangulatot, harmóniát áraszt, elrendezésében is jól szolgálja a betegellátás funkcióit. Örömmel tapasztalhattuk, hogy az Ady Endre utcai sokat kifogásolt szűkös környezet helyett, amitől oly nehezen váltak meg a kollégák, a minden igényt kielégítő rendelő várja őket is. A korszerű kialakítás és elhelyezés az önkormányzat közreműködésének köszönhető, kezdve az elhatározástól, a terület-kiválasztás, a kialakítás hosszú folyamatának minden lépéséig, jelentős anyagi ráfordítást is vállalva.

5. Az Intézet kijelölt oltópont lett. Ezzel kapcsolatos részletes utasítás még nem áll rendelkezésemre. Kellő oltóanyag birtokában tömeges és ütemezett oltás fog elindulni. Ennek helye az Intézetben a földszint 1-es szobában a Foglalkozás egészségügy rendelőjében lesz. Megközelítése a parkoló felől történik. A másik oltó hely a Forrásházban kerül kialakításra az I. emelet 121. szobában.

Arra buzdítom Önöket, hogy amint lehetőség adódik a COVID oltásra, éljenek vele. Az intézeti orvos kollektíva 100 százaléka be lett oltva. Egészségügyi dolgozókként helyes példát mutatva ezzel is, éppúgy, mint a maszkviseléssel, az egymás iránti felelősséget tanúsítjuk.
Kérek mindenkit arra, hogy a fertőzésen való átesettség, illetve az oltottság ténye se eredményezzen lazulást a járványügyi szabályok további követésében.
Még nagyon sok a megválaszolatlan kérdés. Előfordulhat az újrafertőződés, az oltást követő fertőződés az újabb és újabb vírus variánsok megjelenése okán, a tünetmentes továbbadás lehetősége is fennáll. Ami feltétlen előnyt jelent, hogy remélhetőleg az oltás mellett nem lesz súlyos sok szervi érintettség, nem kerül sor kórházi kezelésre. Tehát indokolt a maszk további viselése a nyájimmunitás kialakulásáig, hogy védjük magunkat és másokat.”

Dr. Kumin Marianna főigazgató-főorvos 

egeszsegugyi-intezet-uj